Bedrijfsopvolging: hoe regel je dit fiscaal en voordelig?

Bedrijfsopvolging kan je fiscaal op verschillende manieren regelen. Welke constructie voor jou aantrekkelijk is, hangt heel erg af van de specifieke situatie. In deze blog geef ik je een recent voorbeeld uit mijn praktijk om je te laten zien wat ik daarmee bedoel.

Fiscalist en financieel adviseur
woensdag 11 april 2018
bedrijfsopvolging fiscaal

Bedrijfsopvolging fiscaal aantrekkelijk bij een BV

In het afgelopen jaar hielp ik een vader en een moeder die een camping exploiteerden. Er was sprake van een holdingstructuur. Dat wil zeggen een Holding met daaronder een werkmaatschappij die de camping feitelijk exploiteerde. De vennootschappen hadden al die jaren winst gemaakt. Deze winst was gereserveerd binnen de onderneming: er was dus een fors eigen vermogen aanwezig binnen de onderneming.

Meerdere kinderen, niemand benadelen

De oudste zoon werkte al jaren binnen de onderneming mee en stond te trappelen om zijn ouders op te volgen. Hij had jarenlang tegen een laag salaris voor de onderneming gewerkt. Eigen vermogen om de onderneming over te nemen had hij dus niet. Tot het gezin behoorde ook een dochter. Zij had nog nooit naar de onderneming om gekeken. Binnen het gezin heerste duidelijk het adagium ‘gelijke monniken gelijke kappen’. Ik begrijp dat ook. Het was dus de uitdaging de zoon te laten opvolgen, waarbij hij een exploitabele onderneming zou overhouden, en de dochter er niet aan tekort kwam (zeker niet op termijn).

De oplossing

Ik heb de zoon een vennootschap laten oprichten die vervolgens de Holding van vader en moeder heeft gekocht. In hetzelfde traject konden we bij de bank een financiering voor de Holding van vader en moeder regelen. Direct na de overdracht van de aandelen in de Holding door vader en moeder aan de vennootschap van de zoon, werd een dividenduitkering aan de vennootschap van de zoon gepleegd. Met de daardoor belastingvrij verkregen middelen kon de vennootschap van de zoon al een groot deel van de koopsom voor de aandelen voldoen. Het restant van de koopsom werd achtergesteld verschuldigd gebleven, waarbij vader en moeder in hun testament regelden wat er met die vordering zou gebeuren als zij onverhoopt zouden komen te overlijden.

Een bedrijfsopvolging fiscaal voordelig inregelen is maatwerk

Het fiscaal inregelen van bedrijfsopvolging is soms even puzzelen. Met de nodige creativiteit kom je toch vaak een heel eind. Het voorbeeld die ik in deze blog heb behandeld, is slechts 1 van de vele manieren waarop je bedrijfsopvolging tot een goed einde kan brengen. Het zal je niet verbazen dat er afhankelijk van de feitelijke situatie ook vele andere mogelijkheden zijn. Het blijft tenslotte maatwerk.

Hulp nodig?

Denk je na over bedrijfsopvolging en wil je weten hoe je dit fiscaal voordelig inregelt? Of heb je een andere vraag over dit onderwerp? In mijn praktijk adviseer ik hier regelmatig over. Bel of mail mij dus gerust.

Rob Beukema

Fiscalist en financieel adviseur

Ook interessant