31-01-2018

Betrapt: over controles door de overheid

Vorige week was de fraude door boeren met de registratie van vee groot in het nieuws. De rust in de sector was nauwelijks terug gekeerd nadat het NRC november vorig jaar bekend maakte dat boeren, transporteurs, mestverwerkers en handelaars met mest fraudeerden.

De verontwaardiging in de sector was opnieuw groot. Ik kan me dat goed voorstellen. De goeden lijden immers onder de kwaden. Maar pas op met overhaaste conclusies. De wereld is vaak niet zwart-wit, er is altijd een andere kant van het verhaal.

Wanneer ik mensen vertel dat ik advocaat ben, ontstaan er regelmatig interessante gesprekken. Bijvoorbeeld over hoe het kan dat advocaten mensen bijstaan die gruwelijke dingen hebben gedaan. En wat doe je als je weet dat iemand ‘het gedaan’ heeft?

Ik vergelijk het altijd met een roddel. Wanneer je zo’n verhaal van iemand hoort, wordt het vaak heel eenzijdig verteld. Hoor je dat verhaal van iemand anders, dan hoor je vaak een heel ander verhaal. De waarheid ligt vaak ergens in het midden.

Kort gezegd zorgen advocaten ervoor dat het verhaal van hun klant duidelijk naar voren wordt gebracht. Laat ik een verzonnen voorbeeld noemen. Boer Klaas heeft een fout gemaakt in het registratiesysteem voor zijn vee (I&R-systeem). De controleurs van de NVWA komen erachter, gaan bij Klaas langs en stellen Klaas vragen. Klaas voelt zich overvallen, maar denkt: ik heb niets te verbergen, dus ik kan rustig antwoorden. De controleurs maken wat notities en zijn na een kwartier weer weg. Een poos later wordt Klaas opgeroepen om voor de economische politierechter te verschijnen. Hem hangt een hoge boete boven het hoofd. Op de zitting leest de rechter Klaas’ verklaring voor die Klaas eerder had afgelegd tegenover de controleurs. Klaas is stomverbaasd. Er staan dingen in die totaal niet kloppen. Woorden zijn verdraaid en de controleurs hebben een selectie gemaakt van de antwoorden die erg negatief uitpakken voor Klaas.

Dit gebeurt regelmatig. Twee weken geleden nog, toen ik een boer verdedigde bij de politierechter in Zwolle. Realiseer je dat het proces-verbaal geen letterlijk verslag is van het gesprek, maar een interpretatie van de controleur. En dan is het maar al te prettig dat iemand namens jou het verhaal doet. Iemand die tegenwicht biedt aan machtige instanties, zoals de NVWA, de RVO en Justitie. Op het moment dat de overheid langs komt, bel dan eerst even een advocaat. Voordat je te loslippig wordt en dat later tegen je wordt gebruikt.

Bovenstaande column is geschreven door Nico en verscheen op 30 januari 2018 in De Staphorster op pagina 3. Bel of mail gerust met Nico als je vragen of opmerkingen hebt.

Ook interessant