31-01-2017

Column: Poar neem’n

Onderstaande column is op 31 januari 2017 verschenen in De Staphorster op pagina 3. Zie http://www.epaper.eu/Boom/p/4391 

We weten allemaal dat er veel van zijn in Staphorst. Maar hoeveel precies? En waar? Veel journalisten doen er vaak een beetje negatief over en noemen het zuipketen, bierketen, zuipschuren, drinkhokken, etc.

Ook in Den Haag lijken ze geen fan te zijn van keten. Premier Rutte zei ooit dat keten 100% illegaal zijn en dat ze allemaal ontruimd moeten worden. Staatssecretaris Van Rijn vindt het alcoholgebruik door jongeren in keten zorgelijk. Volgens hem moeten gemeenten krachtig optreden. Ferme taal. Veel gemeenten voeren echter aan dat ze geen last van keten hebben.

In Staphorst laat de gemeente glimlachend haar tanden zien. De grondhouding van de gemeente ten opzichte van de keten is naar eigen zeggen in principe positief. Vorig jaar beloofde de gemeente ons heuse ‘keetadviseurs’. Een paar weken geleden is de werving begonnen. Keetkeur (een vereniging die door de gemeente is ingeschakeld) is op zoek naar jongeren ‘die een leuke interactieve workshop willen geven in keten in Staphorst’. Maar de gemeente dreigt keten die zich stelselmatig en bewust niet aan de regels willen houden te sluiten. Ook kan zij naar eigen zeggen niet anders dan optreden tegen keten die bijvoorbeeld niet willen ingaan op een uitnodiging voor een gesprek. Dat laatste is je reinste chantage.

Een keet kan namelijk prima legaal zijn, ook al wil de eigenaar niet in gesprek met de gemeente. En dan kan de gemeente weinig meer doen dan regelmatig controleren. Dik vijf jaar geleden wilde Koninklijke Horeca Nederland afdwingen dat de gemeente Zwartewaterland Keet de Blokhut in Zwartsluis zou sluiten. Ik was toen ‘keetadviseur’ van Keet de Blokhut en heb de eigenaar succesvol bijgestaan in een procedure bij de Raad van State. In die zaak werd de koelkast wekelijks bij toerbeurten door twee vrienden van de vriendengroep van in totaal 16 man gevuld. Wanneer andere mensen langs kwamen, kregen die gratis te drinken. De Raad van State oordeelde in hoger beroep in het voordeel van de keet: er was geen vergunning nodig en de drankverstrekking was dus legaal.

Zoals de staatsraden in die zaak terecht opmerkten, moet de vraag of een keet legaal is, per geval worden beoordeeld. En het antwoord daarop is nog niet eens zo makkelijk te geven. Zo speelt bouwregelgeving, het bestemmingsplan, de leeftijdsgrens voor het nuttigen van alcohol en nog veel meer een rol.

Rutte kan wel vinden dat keten 100% illegaal zijn, maar misschien moet hij toch maar eens met een ‘keetadviseur’ gaan praten. En net als iedereen mag hij mij ook vrijblijvend buiten kantoortijden bellen. Ik ben alleen wat minder goed bereikbaar als ik in de keet zit. Proost!

Nico Bouwman is advocaat bij REIN Advocaten & Adviseurs en schrijft als geboren en getogen Staphorster iedere vier weken een column over zijn vakgebied. Heeft hij iets (on)terecht gesteld? Reacties kun je sturen naar bouwman@rein.nl.

Ook interessant