28-03-2017

Column Terecht Gesteld: Goed Bedoeld

Onderstaande column verscheen op 28 maart 2017 in De Staphorster op pagina 3. Zie http://www.epaper.eu/Boom/p/4391 

 

Emma is ziek.  Doodziek. Vorig jaar hoorde ze dat ze in Nederland is uitbehandeld. Emma wil graag een mooie uitvaart. Maar dat kan ze niet betalen. En omdat ze leverkanker heeft, kan ze geen  uitvaartverzekering afsluiten.

 

Met de beste bedoelingen hebben mensen voor Emma geld ingezameld. En dat is gelukt ook! Via een zogenaamde ‘crowdfundingsactie’ hebben ze ruim vijf € 55.000 bij elkaar gekregen.

 

Om dit geld veilig apart te zetten, is vervolgens Stichting Last Post opgericht.  Dat is heel verstandig. Alleen is het volgens Emma allemaal veel te snel gegaan en is zij er onvoldoende bij betrokken.

 

Het geld dat is ingezameld, wil Emma nu graag gebruiken voor een medische behandeling in België. De stichting weigert dit, omdat dit misleiding zal betekenen voor de mensen die het geld voor haar uitvaart hebben gedoneerd.

 

Een paar weken terug ontmoetten Emma en de stichting elkaar bij de rechter. Die is het met de stichting eens, het geld hoeft niet te worden besteed aan de medische behandeling van Emma. In de statuten van de stichting staat het doel van de stichting omschreven. En onder dit doel valt niet het gebruik van de donaties voor de medische behandeling. De rechter kon weinig anders dan de vordering van Emma afwijzen.

 

Een zeer treurig voorbeeld van hoe een geldinzameling met alle goede bedoelingen van dien kan uitmonden in een gevecht bij de rechter. Helaas zie ik dit te vaak in de praktijk. Dat mensen vol enthousiasme geld gaan inzamelen voor een goed doel. Of belangeloos iets organiseren, bijvoorbeeld een evenement. Zonder van tevoren goed na te denken hoe je dit regelt. Als je bijvoorbeeld geld inzamelt, zul je je moeten afvragen wat je precies met dat geld gaat doen. En wat beloof je de donateurs? Wat doe je met een eventueel overschot? Et cetera.

 

Met name in een gemeente als Staphorst, waar mensen elkaar vertrouwen, zie je dat hier lang niet altijd goed genoeg over na wordt gedacht.  Nu stappen Staphorsters niet zo snel naar de rechter, maar het heeft menig goed idee in de kiem gesmoord of zelfs tot ruzies geleid.

 

Vertrouwen is goed, maar duidelijkheid is beter. Dus als je een goed initiatief hebt (of het nou het inzamelen van geld voor een goed doel is of het organiseren van een gaaf evenement), zorg er dan voor dat je van tevoren even een juridisch deskundige raadpleegt. Je hoeft echt niet alles tot in de details afgetimmerd te hebben. Maar denk op z’n minst wel na over de belangrijkste risico’s.

 

Ik denk in ieder geval graag even vrijblijvend met je mee. Goed bedoeld, hoor.

 

Nico Bouwman is advocaat bij REIN Advocaten & Adviseurs en schrijft als geboren en getogen Staphorster iedere vier weken een column over zijn vakgebied. Heeft hij iets (on)terecht gesteld? Reacties kun je sturen naar bouwman@rein.nl.

 

Ook interessant

Een juridische stage in Groningen

Veel rechtenstudenten willen ervaring opdoen met een juridische stage in Groningen. Gelukkig maar, want REIN is altijd op zoek naar stagiairs! Maar

Een leugendetector-test als doorslaggevend bewijs?

In het strafrecht kwalificeert de uitslag van een leugendetector-test niet als doorslaggevend bewijs. Deze test wordt namelijk gezien als

Dé uitspraak van 2019: Fraanje/Alukon

Wanneer kan ik eindelijk ontbinden? Wekenlang ben je aan het steggelen met je wederpartij dat hij nu echt zijn afspraken moet nakomen. Toch heeft hij