31-05-2018

De AVG: houdt de overheid (NVWA) zich er ook aan?

Ben jij al bijgekomen van de AVG-hysterie? Vanaf afgelopen vrijdag zijn strengere privacyregels van toepassing in heel Europa. Je kon bijna geen nieuwssite openen of je werd belaagd met berichten over deze nieuwe regels. Collega’s van mij zijn al maanden bezig ondernemers te helpen om aan de nieuwe verordening te voldoen.

De overheid gaat nu strenger controleren of organisaties rekening houden met de privacy van anderen. We zouden haast vergeten dat de overheid zelf massaal onze privacy inperkt. Elke dag weer worden we in de gaten door camera’s op de snelweg, luistert de overheid telefoongesprekken af en wordt vanuit de lucht in de gaten gehouden of je de bouwregels naleeft.

En of dat allemaal niet genoeg is, gaat de overheid nu ook boeren aan de schandpaal nagelen. Boeren worden gecontroleerd door onder meer de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De NVWA gaat in de komende jaren alle controlerapporten openbaar maken. Ook de namen van individuele boeren worden dan gepubliceerd. Boeren drijven hun onderneming vaak vanuit een maatschap of v.o.f., die meestal vernoemd is naar de eigenaren. Bijvoorbeeld Mts. A. en B. de Boer.

Je wilt niet weten wat een boer allemaal voor regels moet naleven. Een foutje is dus snel gemaakt. En dan sta je straks opeens met je naam op internet, omdat de NVWA zo nodig aan ‘naming and shaming’ wil doen.

Ook onschuldige en kleine ondernemers kunnen zo aan de schandpaal worden genageld. Eind januari 2018 was het groot in het nieuws: bij 7.700 veehouderijen zou mogelijk zijn gefraudeerd. Later werden zo’n 2.100 boerenbedrijven op slot gezet, wat inhield dat ze geen runderen meer mochten aan- en afvoeren. Volgens landbouwminister Carola Schouten kon zij niet anders; ze moest de bedrijven wel blokkeren. De rechter denkt daar anders over, zo bleek uit een zaak die ik namens een melkveehouder aanspande tegen de NVWA. De NVWA mocht niet zomaar in alle gevallen en bij geringe overtredingen een algehele bedrijfsblokkade opleggen. Vorige week maakte ik mee dat een boer die (achteraf ten onrechte) was geblokkeerd, pas na ruim een maand werd gedeblokkeerd.

Als je dan al met je naam op internet staat, ben je mooi de klos. De vraag is of de overheid de namen van boerenbedrijven wel in alle gevallen mag vrijgeven onder de nieuwe privacyregels. Het wachten is op een boer die daarover straks een zaak aanspant en laat toetsen door de rechter of deze praktijken niet te ver gaan.

Ik zou het helemaal hilarisch vinden wanneer onze  privacywaakhond, de Autoriteit Persoonsgegevens, om die reden straks een boete op zou leggen aan de NVWA.

 

Ook interessant