07-02-2019

Eerste hulp bij auteursrechtinbreuk

Het komt vaker voor dan je denkt: een ongemerkte auteursrechtinbreuk. Je bent op zoek naar een geschikte afbeelding voor bijvoorbeeld een blog, nieuwsbrief, website of andere online publicatie. Je opent Google, zoekt een geschikte afbeelding en kopieert deze. Ineens valt er een brief op de mat, met daarin een verzoek tot betaling van enkele honderden euro’s. Wat blijkt? De foto die je van internet geplukt hebt blijkt auteursrechtelijk beschermd en de auteursrechthebbende wil geld zien voor het gebruik van zijn foto.

Dergelijke brieven worden vaak verstuurd door bedrijven die hun business model hebben gebaseerd op het opsporen van auteursrechtelijk beschermde foto’s door middel van speciaal daarvoor ontwikkelde software. Vervolgens benaderen ze namens de auteursrechthebbende degene op wiens website ze de foto hebben gevonden. Hierdoor worden vaak ook kleinere websitehouders aangeschreven en blijven zij niet onder de radar.

In de brieven wordt meestal het verzoek gedaan om alsnog een licentie aan te schaffen voor het gebruik van de foto, en gesteld dat de geleden schade een aantal malen de gebruikelijke licentievergoeding bedraagt. In principe kan dit niet, omdat in Nederland het zogenaamde “double damage”  niet van toepassing is. Uit rechterlijke uitspraken blijkt dat benadeelden niet meer vergoed kunnen krijgen dan de werkelijk geleden schade. Een constructie waarbij ineens de licentievergoeding een aantal keer over de kop gaat past dus niet in het Nederlandse schadevergoedingsrecht. Het komt uiteindelijk neer op de vraag welke schade de auteursrechthebbende werkelijk geleden heeft doordat jij zijn foto hebt gebruikt.

Verstandig is in ieder geval om bij het ontvangen van een dergelijke brief meteen de foto in kwestie offline te halen, en niet klakkeloos het (te) hoge bedrag te betalen. Vaak valt er te onderhandelen over het bedrag en soms is de brief zelfs onterecht. Daar komt bij dat sommige rechters in het geval van een rechtszaak mee laten wegen dat er meteen een vervelende brief werd gestuurd.

Voorkomen is echter altijd beter dan genezen. Ben je op zoek naar een geschikte foto, kijk dan op sites die auteursrechtvrije foto’s aanbieden zoals Pixabay.  Mocht je toch in een vervelende situatie terecht zijn gekomen doordat je per ongeluk een auteursrechtelijk beschermde foto hebben gebruikt, neem dan contact op met Paul Suk.

Ook interessant

Kwijtschelding aanvragen voor ondernemingen

Als een onderneming failliet dreigt te gaan, kan dit soms voorkomen worden via het aanvragen van een kwijtschelding bij de belastingdienst. Uiteraard

Een nieuwe wet tegen de plof-BV

Onlangs deed de Minister voor Rechtsbescherming een voorstel voor een nieuwe wet tegen de plof-BV. Deze wet zal schuldeisers beter beschermen bij

Een juridische stage in Groningen

Veel rechtenstudenten willen ervaring opdoen met een juridische stage in Groningen. Gelukkig maar, want REIN is altijd op zoek naar stagiairs! Maar