28-03-2017

Likkie verf d’r op?

We kennen het allemaal wel, je huis eens flink in de verf (laten) zetten. Je gaat naar de grote kluswinkels en schaft meerdere potten verf aan. Aan merken geen gebrek. Flexa, Histor, eigen-merk van de kluswinkel maar ook bijvoorbeeld schildersverf van de, naar eigen zeggen, vakman zoals Sigma.

 

Heb je een vogeltjesmerk en je wilt de potten lekker snel verkopen? Wikkel er dan een label met de naam van een bekend merk omheen en de kans is groot dat je je verf sneller kwijt raakt. Mag dat zomaar? Natuurlijk niet. Helaas is dat niet voor iedereen zo overduidelijk en dus ook niet voor de boeven in dit geval. Door een tip van de politie kwam aan het licht dat de boeven het hadden gemunt op het bekende merk voor eigen financieel gewin. Zie hier voor meer informatie http://bit.ly/2mVhsc6.

 

De boeven hadden de nagemaakte potten voorzien van stickers met een label dat nagenoeg een op een was nagemaakt van Sigma. Alhoewel de kleuren iets verschilden van het origineel en het feit dat Sigma geen gebruik maakt van stickers, was er nog steeds sprake van een inbreuk. Sigma heeft haar naam en logo als merk vastgelegd bij het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom waardoor zij een stok in handen had om terug te slaan. De namakers veroorzaakten dat het vertrouwen in Sigma beschaamd werd en dat er oneerlijke concurrentie plaats vond. Een kwalijke zaak.

 

Conclusie rechtbank:

Gevangenisstraffen en geldboetes voor het in voorraad hebben en/of te koop aanbieden en/of verkopen van circa 436 emmers met valse Sigma verf. De gevangenisstraffen luidden 8, 6 en 2 maanden. Ook is een van de boeven veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden.

 

Wil je weten REIN voor jou kan beteken op het gebied van merkenrecht of wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met Linda Hofkamp (Hofkamp@rein.nl) of bel via 06-23381716.

Ook interessant