17-10-2017

Rechter: verhuurder moet huurder informeren over huurtoeslag

Wanneer de huurder huurtoeslag wens te ontvangen, dient hij dit aan te vragen bij de Belastingdienst. Je zou zeggen dat een verhuurder daar niets mee te maken heeft, maar volgens een recente uitspraak dient de verhuurder te toetsen of de huurder zijn huur kan betalen en dient de verhuurder de huurder te informeren over huurtoeslag. Advocaat Nico Bouwman legt uit.

 

Eerder deze zomer oordeelde een kantonrechter dat een professionele verhuurder moet beoordelen of een potentiële huurder gelet op zijn inkomen in aanmerking komt om een bepaalde woning te huren. Als dit zo is, dient de verhuurder te beoordelen of de huurder voldoende inkomen heeft om de huur te betalen. Ook dient de verhuurder de potentiële huurder in te lichten over de mogelijkheden om huurtoeslag te krijgen. Omdat de verhuurder dat in dit geval niet had gedaan, verlaagde de rechter de huur met bijna € 150 per maand.

 

Het is niet zeker of andere rechters dit oordeel zullen volgen. Toch dienen verhuurders wel rekening te houden met deze ontwikkeling. Mijn advies aan verhuurders is dan ook om bijvoorbeeld in een standaardformulier te vragen naar de financiële positie van de huurder, dat de huurder voorafgaand aan het aangaan van de huurovereenkomst moet invullen. Informeer daarbij de huurder ook over de mogelijkheid van huurtoeslag. Verwijs naar de website van de Belastingdienst om het jezelf makkelijk te maken.

 

Neem bij vragen of opmerkingen gerust vrijblijvend contact op met Nico via telefoonnummer 06 34 09 39 44 of bouwman@rein.nl.

Ook interessant