Spoedwet aangenomen: verlenging van tijdelijke huurcontracten

Thuisblijven. Dat is het advies van de overheid in de coronacrisis. Maar wat als dat huis een huurwoning is waarvan het contract bijna afloopt? Een nieuwe spoedwet maakt de eenmalige verlenging van tijdelijke huurcontracten mogelijk. In deze blog lees je hoe dat werkt.

Advocaat
donderdag 9 april 2020

Spring snel naar:

Water Groningen gracht

Wat is tijdelijke verhuur?

Je kunt een woning, studio of kamer tijdelijk (ver)huren. Dit is erg handig voor de verhuur van studentenkamers. Ook is het handig voor huiseigenaren die willen verhuren zolang hun woning te koop staat. De maximumduur van de verhuur hangt af van het type woning. Een zelfstandige woning wordt voor maximaal 2 jaar verhuurd. Voor een onzelfstandige woning is dat maximaal 5 jaar.

Een tijdelijke huurovereenkomst eindigt van rechtswege. Dit betekent dat er geen grond voor opzegging nodig is. De verhuurder heeft echter wel de plicht om het einde van het contract aan te kondigen. Dit moet maximaal 3 en minimaal 1 maand voor de afloopdatum gebeuren. Lukt dat niet? Dan wordt de huurovereenkomst verlengd voor onbepaalde tijd. Vanaf dat moment heeft de huurder dus volledige huurbescherming en is een grond voor opzegging vereist.


Wat staat er in de spoedwet voor verlenging van tijdelijke huurcontracten?

Wat als de tijdelijke huurovereenkomst binnenkort eindigt? Zoeken naar een nieuwe huurwoning is het laatste wat huurders op dit moment willen. Een verhuurder is daarnaast ook gebaat bij een zittende huurder.

Daarom heeft Minister van Veldhoven van Milieu en Wonen een spoedwet geïntroduceerd. Als de wet wordt aangenomen, dan maakt deze het mogelijk om een tijdelijk huurcontract voor een korte periode te verlengen.

De wet zal van toepassing zijn op huurcontracten die van rechtswege eindigen na 31 maart 2020 en vóór 1 juli 2020. Huurders en verhuurder kunnen tijdelijke verlenging overeenkomen als het huurcontract in deze periode afloopt.

Men kan het contract met maximaal drie maanden verlengen, maar tot uiterlijk 1 september 2020. Als de coronacrisis langer duurt, dan kan de regering de spoedwet verlengen.


Wanneer mag een verhuurder tijdelijke verlenging weigeren?

Een verhuurder kan de verlenging weigeren als:

  • Hij voor 1 april al afspraken had voor het slopen, verkopen of renoveren van de woning.
  • Hij zelf in het huis wil gaan wonen.
  • De huurder zich niet als een goede huurder gedraagt.

Hulp nodig?

Het verlengen van een huurcontract blijft risicovol. Voorkom vervelende gevolgen en spreek pas tijdelijke verlenging af wanneer je zeker weet dat je voldoet aan de voorwaarden. Bij vragen help ik je graag verder. Neem vooral contact met mij op.


Ook interessant