13-06-2017

Wel of geen rechtsbijstandverzekering?

Veel particulieren en ondernemers vinden het lastig om te beslissen of ze wel of niet een rechtsbijstandverzekering moeten af moeten sluiten. Wat zijn de voor- en nadelen? Wat wordt er vaak gedekt? Advocaat Nico Bouwman legt uit.

 

Wat is een rechtsbijstandverzekering?

Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd van juridische bijstand bij een geschil. Onder de dekking valt juridische hulp door juristen van de verzekeraar en dekking van de kosten van een procedure.

 

De meeste rechtsbijstandverzekeringen kennen verschillende modules (bijvoorbeeld werk & inkomen, huisvesting, etc.) waar je uit kunt kiezen.

 

Is een rechtsbijstandverzekering verstandig?

Dat hangt af van de risico’s die je loopt (in je privéleven of zakelijk). Hoe groter de kans op juridische conflicten (wat bijvoorbeeld in de ene branche simpelweg meer voorkomt dan in de andere branche), hoe eerder het verstandig is een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Er zit veel verschil in de aangeboden verzekeringen, dus zorg ervoor dat je goed vergelijkt. Let onder meer op wat er precies onder de dekking valt, wat de beperkingen zijn als je je eigen advocaat inschakelt (zie hieronder), welke eigen risico’s er gelden, wat de wachttermijn is en wat het kostenmaximum is.

 

Uiteindelijk is het een kostenafweging: heb je de premie ervoor over om met name de procedurekosten af te dekken, of heb je zo weinig risico op procedures dat je het bedrag aan premies beter kunt reserveren?

 

Nadeel is dat een rechtsbijstandverzekering vaak niet erg geschikt is voor juridisch advies. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat advocatenkantoren vaak meer specialistische kennis in huis hebben. Daarnaast is iedere minuut die de verzekeraar aan je zaak besteedt, een extra kostenpost voor de verzekeraar. Dat komt het advies niet altijd ten goede. Wanneer je goed juridisch advies nodig hebt, is het vaak verstandiger een advocaat te raadplegen.

 

Wat betekent ‘vrije advocaatkeuze’?

Als een procedure noodzakelijk is om je recht te halen of wanneer jezelf ongevraagd in een procedure wordt betrokken, mag je je eigen advocaat kiezen. De kosten van de advocaat in de procedure dient de verzekeraar te betalen. Dit is een groot voordeel van een rechtsbijstandverzekering: je kunt je eigen advocaat houden en de kosten zijn gedekt.

 

Verzekeraar hebben ook eigen juristen en vaak ook advocaten in dienst. Zodra het komt tot een gerechtelijke of administratieve procedure kunnen deze eigen juridische medewerkers je hierbij ondersteunen. Dit doet niets aan het recht om je eigen advocaat te kiezen.

 

De advocaten van REIN hebben veel ervaring in het behandelen van zaken waarbij de klant verzekerd is. REIN zorgt ervoor dat je zelf zo min mogelijk omkijken hebt met de (financiële) afwikkeling met de verzekeraar.

 

Ben je benieuwd wat REIN voor je kan doen? Of heb je nog vragen over een rechtsbijstandverzekering? Bel of mail dan met Nico (06 340 93 944 of bouwman@rein.nl).

Ook interessant

KVK: 01140349 BTW-nummer: 801625439B01