01-05-2018

Zonnepark of windmolens op je land?

Vriendelijk glimlachend keek hij me aan. Zojuist had ik aan de voordeur zijn verhaal aangehoord over welke voordelen zonne-energie allemaal met zich meebracht en waarom ik toch vooral zonnepanelen aan moest schaffen. Hij is één van de velen de laatste tijd. Eén keer in de zoveel weken komt er weer iemand bij mij aan de deur die mij vertelt dat ik toch vooral zonnepanelen aan moet schaffen.

Wat mij betreft is het een goeie zaak dat we ons best doen steeds meer energie uit duurzame bronnen te halen. Olie en gas zijn ooit een keer op en bovendien maakt het ons afhankelijk van twijfelachtige landen als Rusland en Saoedi-Arabië.

Staphorst behoort nota bene al jaren tot één van de duurzaamste gemeenten van Nederland, als ik de Gemeentelijke Duurzaamheidsindex mag geloven. Ik vind het mooi om te zien dat er serieus met elkaar wordt nagedacht om nieuwe projecten vorm te geven. Denk aan de oprichting van Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst U.A. Deze organisatie geeft iedereen in Staphorst de kans mee te denken over nieuwe windmolens in Staphorst.

Bij veel initiatieven speelt vooral geld een rol. Klimaat en duurzaamheid is een heuse industrie geworden en steeds vaker worden burgers en bedrijven benaderd met plannen om duurzame energie op te wekken. Particulieren krijgen regelmatig mensen aan de deur die zonnepanelen proberen te slijten en grondeigenaren worden steeds vaker benaderd voor windmolens of zonneparken.

Organisaties die daarvoor bij particulieren en bedrijven langs gaan, hebben vaak vooral een financieel belang. Daar is niks mis mee, maar het is wel handig alert te zijn. Zo ben ik momenteel betrokken bij onderhandelingen tussen een internationaal bedrijf en een boer over een zonnepark. Dit internationale bedrijf gaat boeren in heel Nederland af met de vraag of ze zonnepanelen op het land van de boer mogen zetten. Dit soort aanbiedingen zien er op het eerste oog heel aantrekkelijk uit. Je kunt vaak meer verdienen met zonnepanelen op je land dan met een koppel koeien. Voor een boer is het echter vaak lastig goed te begrijpen waar hij zich aan bindt en wat de gevolgen op lange termijn kunnen zijn. Met ingewikkelde woorden als ‘Special Purpose Vehicle’ (SPV) en ‘opstalrechten‘ en veel kleine lettertjes is het vaak lastig te volgen.

Het gaat vaak om verplichtingen voor de lange termijn en ook vaak om grote bedragen. De toekomst ziet er misschien zonnig uit met zo’n contract, maar laat je niet verblinden.

Bovenstaande column is geschreven door Nico en verscheen op 24 april 2018 in De Staphorster op pagina 3. Nico is advocaat bij REIN Advocaten & Adviseurs en schrijft als geboren en getogen Staphorster iedere vier weken een column over zijn vakgebied. Nico houdt iedere donderdag kantoor in Staphorst (Gemeenteweg 72). Loop tussen 12:00 uur en 21:00 uur gerust binnen voor een vrijblijvend gesprek. Of neem contact op via 06 340 93 944 of bouwman@rein.nl.

Ook interessant