Een herstructureringsdeskundige is iemand die je inschakelt om een akkoord aan te bieden aan schuldeisers. Hierdoor is het mogelijk om een faillissement te voorkomen en succesvol door te gaan met ondernemen. Als deskundige op het gebied van herstructurering leg ik je graag uit hoe dat zit en welke rol een deskundige hierin speelt.
De WHOA: gemakkelijke herstructurering van een onderneming
De wet homologatie onderhands akkoord (WHOA) biedt ondernemingen die in financieel zwaar weer verkeren de mogelijkheid om een akkoord met schuldeisers te sluiten. Zo kan een onderneming faillissement vermijden.
Maar hoe biedt je nu als onderneming een goed akkoord aan? Hoe weet je daarnaast als schuldeiser zeker dat je instemt met een akkoord die voor jou het beste resultaat oplevert? Daarmee kan een herstructureringsdeskundige je helpen.
Leestip:
Als je meer wil weten over de WHOA, lees dan het artikel: De WHOA: alles wat je moet weten. Hier vind je bijvoorbeeld meer informatie over het soort akkoord dat kan worden aangeboden en de procedure in het algemeen.
Wat doet een herstructureringsdeskundige?
Een herstructureringsdeskundige kan voor de onderneming een aanbod voorbereiden om zo tot een akkoord te komen met de schuldeisers. Om rustig tot een akkoord te komen, kan de deskundige een afkoelingsperiode van 4 maanden aanvragen. Dit betekent dat schuldeisers voor die periode bijvoorbeeld niet zomaar beslag mogen leggen omdat zij niet worden betaald.
De deskundige hoeft een akkoord niet aan alle schuldeisers aan te bieden. Dit mag ook aan slechts enkele schuldeisers. Hierdoor kan de deskundige ervoor zorgen dat partijen die essentieel zijn voor de toekomst van het bedrijf, in zee willen blijven gaan met de onderneming. Dit is uiteindelijk voordelig voor alle schuldeisers: op deze manier blijft het bedrijf immers draaien en wordt de kans op een goede tegemoetkoming groter.
Naast het aanbieden van een akkoord, kijkt een deskundige kritisch naar het bedrijf. Welke onderdelen van de onderneming zijn verlieslijdend? Kan er belastingtechnisch ergens voordeel worden behaald? Bij REIN doe ik dit als herstructureringsdeskundige in samenwerking met onze eigen fiscalisten, ondernemingsrecht- en arbeidsrecht advocaten.
Voordelen van een herstructureringsdeskundige
1. Veel ervaring met herstructurering onderneming
2. Grotere kans dat schuldeisers akkoord gaan
3. Meer objectiviteit
4. Korte lijnen met andere benodigde partijen
Hoe schakel je een herstructureringsdeskundige in?
Het aanstellen van een herstructureringsdeskundige gebeurt via een afzonderlijk verzoek aan de rechtbank. Een verzoek kan worden ingediend door onder andere de schuldenaar, de schuldeiser(s), de aandeelhouder(s), de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging.
Oneens met inschakelen herstructureringsdeskundige?
Het kan best zo zijn dat je als schuldenaar of schuldeiser niet blij bent met een verzoek aan de rechtbank om een deskundige aan te stellen. Veelal is er echter niet veel mogelijk om inschakeling van een deskundige te voorkomen. Partijen kunnen hierover door de rechtbank wel gehoord worden. Het is echter niet zo dat een partij een aanstelling altijd kan blokkeren.
Wat kost een herstructureringsdeskundige en wie betaalt de kosten?
Het salaris van een herstructureringsdeskundige en de kosten die hij maakt bij het raadplegen van andere partijen (denk aan accountants), komen volgens artikel 371 lid 10 Fw meestal voor rekening van de schuldenaar. Als echter de meerderheid van de schuldeisers het verzoek tot een deskundige steunt, komen de kosten voor voor rekening van de schuldeisers.
Hulp nodig bij herstructurering van een onderneming?
Heb je hulp nodig bij herstructurering van (andermans) onderneming of wil je advies over de andere opties? Wat je vraag ook is, ik help je graag verder. Bel of mail me dus vrijblijvend om even te sparren.
Jeroen Sprangers
Advocaat & curator