Esmée Piening
Advocaat
Ben je op zoek naar een advocaat auteursrecht? Die vind je bij REIN. Onze advocaten en adviseurs adviseren en procederen regelmatig op het gebied van intellectueel eigendomsrecht. Op deze pagina leer je meer over het auteursrecht.
Het auteursrecht is een intellectueel eigendomsrecht. Dit recht rust op werken van letterkunde, wetenschap of kunst en beschermt deze werken. De maker van een werk heeft vanwege het auteursrecht het exclusieve recht om zijn werken van letterkunde, wetenschap of kunst openbaar te maken of te verveelvoudigen. Het recht ontstaat als het werk wordt gemaakt en blijft bestaan tot 70 jaar na het overlijden van de maker. De wettelijke regeling van het recht kun je vinden in de Auteurswet.
Niet iedere creatie wordt beschermd door het auteursrecht. Pas wanneer er sprake is van een “werk” krijg je auteursrechtelijke bescherming. Of er sprake is van een werk hang allereerst af van de vraag of het werk voldoende origineel is. Ten tweede hangt het af van de vraag of je de creatie kan waarnemen.
Soms is de maker van een werk niet de persoon die fysiek het werk heeft gemaakt. De maker kan namelijk ook zijn: de persoon die het werk heeft ontworpen en leiding en toezicht heeft gegeven bij het maken (artikel 6 Auteurswet) of: de werkgever als het werk in dienstverband is gemaakt (artikel 7 Auteurswet). Wie de maker is, speelt een rol bij de vraag wie het auteursrecht heeft.
Het is niet altijd duidelijk wie de maker is. Zo wordt er regelmatig gediscussieerd over de vraag of een werk in dienstverband is gemaakt. Een auteursrecht advocaat van REIN helpt je graag verder op dit gebied.
Exploitatierechten zijn de exclusieve rechten van een auteursrechthebbende om het beschermde werk openbaar te maken of te verveelvoudigen. Deze rechten kunnen worden overgedragen aan iemand anders. Als je je exploitatierechten overdraagt, heeft dit als gevolg dat je zelf het recht tot openbaarmaking en verveelvoudiging verliest. Dit is niet altijd wenselijk. Een andere mogelijkheid is daarom het uitgeven van een licentie: hiermee geef je iemand het recht van gebruik van een auteursrecht, zonder zelf de exploitatierechten te verliezen.
De wetgever noemt drie situaties waarin er geen inbreuk wordt gemaakt op het auteursrecht. Allereerst in het kader van de persvrijheid. De pers mag werken aanhalen of citeren (mits inclusief een bronvermelding) zonder hiervoor toestemming nodig te hebben. Ten tweede geldt er een uitzondering voor de zogenaamde thuiskopie: consumenten mogen een kopie maken van een beschermd werk als dit voor eigen gebruik is. Tot slot geldt er een uitzondering voor onderwijsdoeleinden.
Wanneer iemand inbreuk maakt op jouw auteursrechten, is het goed om snel actie te ondernemen. Een advocaat auteursrecht kan je hierbij helpen. Via een brief naar de inbreukmakende partij of eventueel een procedure bij de rechter kan je er voor zorgen dat de inbreuk stopt en/of ongedaan wordt gemaakt. Ook een schadevergoeding kan op deze manier geregeld worden.
Heb jij advies nodig over het auteursrecht of een andere IE-recht inbreuk? De advocaten van REIN kunnen je verder helpen. Neem contact op met onze Intellectuele Eigendom-specialisten Esmée Piening of Angela Melsen.
Advocaat