Jouw advocaat in Groningen.

Wij zijn REIN. Een mix van advocaten en adviseurs in Groningen. We staan elke dag klaar voor zakelijke klanten én particulieren. Om je écht verder te helpen.

Een advocaat nodig in Groningen?

REIN advocaten en adviseurs helpt je met een passende advocaat of adviseur. Vanuit ons advocatenkantoor in Groningen staan wij dagelijks ondernemers, overheden en particulieren bij. Met advocaten, fiscalisten, juristen en gepassioneerd personeel helpen we je écht verder.

Specialisaties van onze advocaten in Groningen

Onze advocaten zijn gespecialiseerd in verschillende rechtsgebieden zoals onder andere het ondernemingsrecht, arbeidsrecht, IT-recht en fiscaal recht. Dit is pas een greep uit onze expertises: scrol naar beneden om al onze rechtsgebieden te bekijken.

Over ons

Wij zijn REIN. Ondernemend, persoonlijk en innovatief. We denken graag met je mee en kijken daarbij naar jouw behoeftes. We snappen bijvoorbeeld dat je een goede oplossing wil zonder veel gedoe. En begrijpen bovendien dat je van tevoren graag duidelijkheid wilt over de kosten.

We staan graag naast je om te helpen. En als het nodig is, staan we voor je om je te verdedigen. Dit alles doen we met oog voor kwaliteit. Bekijk daarom hier onze advocaatscore.

Wil je ons beter leren kennen?

We komen graag vrijblijvend bij je op de koffie. Of kom anders eens bij ons langs! Je kunt ons advocatenkantoor vinden aan het Hereplein 1 in Groningen. Daarnaast hebben wij een vestiging in Assen en Emmen. Je kunt gemakkelijk contact met ons opnemen voor een afspraak.

Onze rechtsgebieden

Arbeidsrecht

Als ondernemer is jouw personeel van onschatbare waarde. Het hebben van personeel kan ook grote uitdagingen met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan reorganisaties, overgang van onderneming, ontslag(en), vormen van flexibele arbeid, ziekte en arbeidsongeschiktheid, de wet normering topinkomens, (handhaven van) concurrentie- en relatiebedingen of medezeggenschap. De advocaten van REIN zijn thuis in alle aspecten van het arbeidsrecht en werken met jou samen om elke zaak toe een goed einde te brengen.

Neem contact op met één van onze arbeidsrecht advocaten:
Liset Sandberg: t: 06 14 42 51 65 of m: sandberg@rein.nl
Rima Jengibarjan: t: 06 50 74 38 55 of m: jengibarjan@rein.nl
Gerrit Raaben: t: 06 22 71 14 67 of m: raaben@rein.nl

Aanbestedingsrecht

Als de overheid, speciale sectorbedrijf of een publiekrechtelijke instelling een opdracht wil laten uitvoeren, goederen wil inkopen of iets wil laten bouwen, dan moet dit meestal via een aanbestedingsprocedure. Op deze manier zorgt men ervoor dat de opdracht eerlijk in de markt terechtkomt en krijgen alle partijen de kans om daarvoor in aanmerking te komen. Het aanbestedingsrecht speelt hierbij een belangrijke rol.

Heb je advies nodig op het gebied van aanbestedingsrecht? Of heb je hulp nodig in een aanbestedingsprocedure? Wat je vraag ook is en of je een aanbestedende dienst bent of juist een inschrijver, wij helpen je graag verder.

Neem contact op met onze aanbestedingsspecialist:
Rima Jengibarjan: t: 06 50 74 38 55 of m: jengibarjan@rein.nl

Bouwrecht, huurrecht en vastgoedrecht

Heb jij als eigenaar van een pand een probleem met een huurder omdat hij de huur niet (tijdig) betaalt of hij zich niet aan de afspraken houdt? De specialisten huurrecht van REIN Advocaten & Adviseurs helpen je graag bij het oplossen van deze problemen. Onze advocaten hebben ruime ervaring in het procederen over het huurrecht en wij treden vaak op voor (particuliere) beleggers en andere eigenaren van vastgoed.

Bouw- en vastgoedrecht
Heb jij hulp nodig bij aan- of verkoop van (een) vastgoed(portefeuille) dan ben je bij REIN Advocaten & Adviseurs aan het goede adres. Ook wanneer na levering blijkt dat het pand dat je hebt gekocht of verkocht dan staan onze specialisten je graag bij.

Heb jij een advies nodig op het gebied van huurrecht, bouwrecht of vastgoedrecht? Neem dan contact op met één van onze advocaten:
Mirjam Talsma: t: 06 55 56 60 80 of m: talsma@rein.nl
Laura Pentenga: t: 06 233 55 972 of m: pentenga@rein.nl
Paul Suk: t: 06 22 00 96 50 of m: suk@rein.nl
Jilles Knotter: t: 06 28 77 78 92 of m: knotter@rein.nl
Auke Doornbosch: t: 592 – 345 188 of m: doornbosch@rein.nl

 

Contracten- en aansprakelijkheidsrecht

De specialisten van REIN denken graag met je mee over hoe een overeenkomst met een belangrijke klant of leverancier het beste ingericht kan worden. Kijkt de specialist van REIN alleen naar de juridische komma’s en punten? Nee, bij REIN vinden we het belangrijk om naast jou als ondernemer te gaan zitten en te kijken hoe je zo’n contract het beste kunt inrichten. Wij helpen jou je doelen te verwezenlijken.

Wanneer er discussie ontstaat over de uitleg van of de nakoming van een overeenkomst staan we jou als ondernemer uiteraard ook bij. De advocaten van REIN hebben veel ervaring met het procederen over contracten en aansprakelijkheid.

Heb jij een vraag over een contract of over aansprakelijkheid? Neem dan contact op met één van onze specialisten:
Jonatan Faas: t: 06 21 85 59 06 of m: faas@rein.nl
Mirjam Talsma: t: 06 55 56 60 80 of m: talsma@rein.nl
Rens Nijdam: t: 06 10 93 55 81 of m: nijdam@rein.nl

Faillissementsrecht

Bij REIN hebben we specialistische kennis van het gehele faillissementsrecht. We luisteren naar je en zijn eveneens je sparringpartner. Faillissementsrecht advocaten Jeroen Sprangers en Peter van Rossum zijn tevens curator. Zij hebben jarenlange ervaring en veel kennis van de praktijk. Zij helpen je verder met:

 • vraagstukken over het aanvragen van een faillissement;
 • het verweren tegen een faillissementsverzoek;
 • conflicten en discussies met een curator;
 • het voorbereiden van een faillissement of surseance van betaling;
 • en tot slot het begeleiden van een doorstart.

Ook als je een onderneming wilt overnemen uit een faillissement dan ben je bij REIN op het juiste adres. Met onze specialisten op het vlak van fusies & overnames, faillissementsrecht en fiscaal advies kunnen wij ervoor zorgen dat je de onderneming op de best mogelijke manier kunt overnemen.

Neem contact op met één van onze specialisten op het gebied van faillissementsrecht:
Jeroen Sprangers: t 06 55 38 21 03 of m: sprangers@rein.nl
Peter van Rossum: t 06 54 36 66 91 of m: vanrossum@rein.nl
Jilles Knotter: t: 06 28 77 78 92 of m: knotter@rein.nl
Jonatan Faas: t: 06 21 85 59 06 of m: faas@rein.nl
Eddy Heuzeveldt: t: 06 50 20 39 26 of m: heuzeveldt@rein.nl

Familierecht en erfrecht

Hoe werkt het eigenlijk als je samenwerkt met je ex-partner en jullie ook zakelijk uit elkaar willen. Wie zet de onderneming dan op welke wijze voort?

Heb je er weleens over nagedacht dat het staken van de onderneming door de ex-partner ook kan leiden tot discussies met de Belastingdienst? Een dergelijke staking kan verregaande fiscale gevolgen hebben.

Ook kunt u te maken krijgen met vraagstukken omtrent het erfrecht. Wat gebeurt er met jouw onderneming wanneer je onverhoopt komt te overlijden? En in de tegenovergestelde situatie. wat gebeurt er wanneer er een bedrijf in een nalatenschap zit? Je wilt er natuurlijk niet aan denken, maar je onderneming fiscaal laten scannen kan veel inzichten opleveren.

Heb jij advies nodig op dit gebied? Neem contact op met Gerrit Raaben: t: 06 22 71 14 67 of m: raaben@rein.nl.

Fiscaal advies

Bij REIN geven we fiscaal advies in de breedste zin van het woord. Van vennootschapsbelasting tot btw, van inkomstenbelasting tot erf- en schenkbelasting. Wij geven je een helder en praktisch uitvoerbaar fiscaal advies, waardoor je écht verder wordt geholpen.

Heb je belastingadvies nodig? Of heb je hulp nodig in een fiscale procedure? Neem dan contact op met één van onze adviseurs:
Ralf Herbers: t: 06 39 56 66 67 of m: herbers@rein.nl
Rob Beukema: t: 06 51 15 54 22 of m: beukema@rein.nl

Fusies & overnames

Bij de koop of verkoop van een onderneming spelen veel aspecten een rol. Zo moeten bijvoorbeeld de risico’s en stakeholders geïnventariseerd worden. En hoeveel is de onderneming eigenlijk waard? Wordt het personeel overgenomen, of juist niet? Zowel de koper als de verkoper heeft ongetwijfeld een wensenlijstje. Hoe ga je om met de belangen van beide partijen? En moet door de overdracht worden afgerekend met de Belastingdienst?

Ben jij van plan een onderneming over te nemen of juist van de hand te doen? Neem vrijblijvend contact op met onze M&A-expert:
Rens Nijdam: t: 06 10 93 55 81 of m: nijdam@rein.nl

ICT recht

In de snel veranderende wereld van de technologie is het een kunst om bij te blijven. Wij zijn als advocaten oprecht geïnteresseerd in nieuwe technische ontwikkelingen. Als specialisten op het gebied van de juridische aspecten van blockchain worden wij regelmatig geraadpleegd om de volledige juridische (compliance) kant van een project te verzorgen.

Ben jij bezig met een vernieuwend (technisch) idee? Neem contact op met één van onze specialisten:
Esmee Piening: t: 06 18 33 06 77 of m: piening@rein.nl
Jeroen Sprangers: t 06 55 38 21 03 of m: sprangers@rein.nl
Paul Suk: t: 06 22 00 96 50 of m: suk@rein.nl

Intellectueel Eigendomsrecht

Merken-, auteurs- en handelsnaamrecht. Als ondernemer heb je natuurlijk weleens gehoord van de hierboven genoemde termen, maar hoe kun jij je bedrijfsdebiet nou het beste beschermen? Als iemand anders gebruikt maakt van jouw naam of logo, kun je dan optreden op grond van het merkenrecht, het auteursrecht of het handelsnaamrecht?

De specialisten van REIN staan je bij wanneer jij van mening bent dat iemand inbreuk maakt op jouw merkenrecht. Andersom, wanneer een ander vindt dat jij inbreuk maakt, helpen we je ook graag.

Heb jij vragen over het intellectueel eigendomsrecht? Neem dan contact op met één van onze IE specialisten:
Jeroen Sprangers: t 06 55 38 21 03 of m: sprangers@rein.nl
Paul Suk: t: 06 22 00 96 50 of m: suk@rein.nl

Internationaal recht en internationaal handelsrecht

In de afgelopen decennia staan we steeds meer handel gaan drijven over de grenzen. Het internet en verkopen via webshops hebben buitenlandse markten dichtbij gebracht. Maar hoe werkt het ondernemingsrecht en arbeidsrecht eigenlijk als je in een geschil verwikkeld raakt met een buitenlandse onderneming? En hoe zit het met intellectuele eigendommen?

De specialisten van REIN kunnen je uitstekend verder helpen met grensoverschrijdende transacties of geschillen. Daar waar we je niet verder kunnen helpen, schakelen we ons buitenlandse netwerk in. Dat is wel zo makkelijk.

Heb jij vragen over een grensoverschrijdende transactie of geschil? Neem dan contact op met één van onze specialiasten:
Rens Nijdam: t: 06 10 93 55 81 of m: nijdam@rein.nl
Jeroen Sprangers: t 06 55 38 21 03 of m: sprangers@rein.nl
Kristiaan Hardenberg: t: 06 17 31 00 23 of m: hardenberg@rein.nl

Naheffingsaanslag of fiscale boete

De achterliggende fiscale techniek is ingewikkeld en zorgt voor nog meer onduidelijkheden. Gelukkig is een dergelijk scenario bij REIN Advocaten & Adviseurs dagelijkse praktijk. Wij weten als geen ander waarom de Belastingdienst van mening is dat te weinig belasting is betaald (opzettelijk of niet). Bij dergelijke dossiers hanteren wij een kritische blik, die niet zelden zorgt voor een verlaging of kwijtschelding van de aanslag/boete. Ook bij het vragen van inlichtingen van de Belastingdienst in het kader van een boekenonderzoek ben je bij REIN op het juiste adres. Wij zorgen er met fiscaal advies voor dat er aan de wettelijke verplichtingen wordt voldaan, zonder dat onjuiste of verkeerde informatie wordt gedeeld.

Heb je hulp nodig bij de begeleiding van een boekenonderzoek? Of wil je je onderneming fiscaal laten scannen? Het team van REIN kan je in deze situaties verder helpen. Neem daarvoor vrijblijvend contact op met:
Ralf Herbers: t: 06 39 56 66 67 of m: herbers@rein.nl

Rob Beukema: t: 06 51 15 54 22 of m: beukema@rein.nl

Ondernemingsrecht

Elke ondernemer heeft te maken met het ondernemingsrecht. Het ondernemingsrecht komt bijvoorbeeld om de hoek kijken wanneer je een rechtspersoon wil oprichten (zoals een bv of een stichting) of een ander bedrijf wil overnemen.

Ons team voorziet je graag van advies over alle aspecten die naar voren komen bij het oprichten en drijven van een onderneming.

Wij adviseren onder andere over de keuze voor een ondernemingsvorm, de uitkoop van aandeelhouders of vennoten, bestuurdersaansprakelijkheid, ontslag van een bestuurder, het ontbinden van een v.o.f., aandeelhoudersovereenkomsten, de structuur van je onderneming en financiering.

Heb jij advies nodig op dit gebied? Neem contact op met één van onze advocaten:

Paul Suk: t: 06 22 00 96 50 of m: suk@rein.nl
Jilles Knotter: t: 06 28 77 78 92 of m: knotter@rein.nl
Auke Doornbosch: t: 592 – 345 188 of m: doornbosch@rein.nl
Jonatan Faas: t: 06 21 85 59 06 of m: faas@rein.nl
Rens Nijdam: t: 06 10 93 55 81 of m: nijdam@rein.nl
Jeroen Sprangers: t 06 55 38 21 03 of m: sprangers@rein.nl
Kristiaan Hardenberg: t: 06 17 31 00 23 of m: hardenberg@rein.nl

Procedure, dagvaarding of verzoekschrift

De processpecialisten van REIN helpen jou wanneer je een discussie hebt met een wederpartij en wanneer je een procedure wilt opstarten. We helpen je als ondernemer ook graag als jij je rechten wilt beschermen door beslag te leggen of een kort geding op te starten.

Wanneer je een verzoekschrift of dagvaarding hebt ontvangen, gaan we voor je staan en vechten we met en voor je. Wij snappen hoe belastend een procedure kan zijn.

Heb jij vragen over een juridische procedure of heb jij een dagvaarding of verzoekschrift ontvangen? Neem dan contact op met één van onze processpecialisten:
Mirjam Talsma: t: 06 55 56 60 80 of m: talsma@rein.nl
Jilles Knotter: t: 06 28 77 78 92 of m: knotter@rein.nl
Auke Doornbosch: t: 592 – 345 188 of m: doornbosch@rein.nl
Jonatan Faas: t: 06 21 85 59 06 of m: faas@rein.nl

REIN Incasso B2B

Op zoek naar een incasso advocaat? Geef je vordering uit handen aan REIN Incasso. De incassomaatregelen van REIN Incasso zijn daadkrachtig en doortastend. In tegenstelling tot een gerechtsdeurwaarder of een incassobureau kan REIN Incasso alle denkbare middelen inzetten om jouw vordering betaald te krijgen, zoals een faillissementsverzoek, beslag en/of een procedure.

Wil je meer weten over REIN Incasso? Neem gerust contact op met:
Peter van Rossum: t 06 54 36 66 91 of m: vanrossum@rein.nl

Reorganisatie en herstructurering

Soms kom je als ondernemer in een situatie die niet langer wenselijk is, niet meer houdbaar is of je wilt een faillissement voorkomen. Dan moet je soms je bedrijf reorganiseren of herstructureren.

Zo’n herstructurering kan plaatsvinden vanwege fiscale redenen, bijvoorbeeld vanwege de omzetting van de ondernemingsvorm een v.o.f. in een B.V.

In andere gevallen vindt een reorganisatie of herstructurering plaats omdat jouw onderneming in financieel zwaar weer zit. REIN heeft ruime ervaring met het succesvol uitdenken en uitvoeren van saneringstrajecten.

Heb je als ondernemer vragen over het herstructureren of saneren van je onderneming? Neem dan contact op met met één van onze specialisten:
Jilles Knotter: t: 06 28 77 78 92 of m: knotter@rein.nl
Jeroen Sprangers: t 06 55 38 21 03 of m: sprangers@rein.nl
Peter van Rossum: t 06 54 36 66 91 of m: vanrossum@rein.nl

Heb je vragen over een (fiscale) herstructurering of reorganisatie? Neem dan contact op met specialist Ralf Herbers: t: 06 39 56 66 67 of m: herbers@rein.nl

Toeristenbelasting en WOZ/OZB

Geld besparen op het gebied van toeristenbelasting en OZB? Ondernemers betalen vaak te veel. Laat daarom je aanslagen controleren door de fiscalisten van REIN.

Wil jij fiscaal advies voor duidelijkheid op het gebied van toeristenbelasting en OZB? Of gewoon een keer de aanslagen laten controleren? Neem contact op met:
Rob Beukema: t: 06 51 15 54 22 of m: beukema@rein.nl

VvE recht

Op zoek naar een advocaat met verstand van VvE recht? Bij REIN adviseren we dagelijks aan Verenigingen van Eigenaars. We staan zowel beheerders, bestuurders als individuele leden van VvE’s bij. Bovendien zijn we goed op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in wetgeving, literatuur en rechtspraak.

Onze advocaat VvE recht adviseert over:

 • Uitleg en nakoming van splitsingsakte of huishoudelijk reglement
 • Wijziging van splitsingsakte of huishoudelijk reglement
 • Vernietiging van een besluit van de VvE
 • Servicekosten, reserveringen en jaarlijkse bijdragen
 • Geschillen tussen leden, bestuurders of VvE-beheerders
 • Geschillen met derden, bijvoorbeeld aannemers of schoonmaakdiensten
 • Verduurzaming, bijvoorbeeld door plaatsing van zonnepanelen

Heb je advies nodig over de werking van een Vereniging van Eigenaars? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze specialisten:
Mirjam Talsma: t: 06 55 56 60 80 of m: talsma@rein.nl
Laura Pentenga: t: 06 233 55 972 of m: pentenga@rein.nl

Jeroen Sprangers

Advocaat & curator

Ralf Herbers

Fiscalist en financieel adviseur

Rens Nijdam

Advocaat

Jilles Knotter

Advocaat & curator

Lychelle van Bennekom

Marketing & communicatie

Rob Beukema

Fiscalist en financieel adviseur

Esmay Bleeker

Juridisch secretaresse / insolventiemedewerkster

Esther Boxem

Bewindvoerder WSNP / Insolventiemedewerkster

Tamara Bravenboer

Juridisch secretaresse

Anne van Dorst

Financieel assistent

Charlotte Eveleens

Fiscaal Juridisch medewerker

Jonatan Faas

Advocaat

Eddy Heuzeveldt

Advocaat & curator

Ritha Kruijer

Juridisch secretaresse

Ellen Moekotte

Office manager

Laura Pentenga

Advocaat

Esmée Piening

Advocaat

Gerrit Raaben

Advocaat

Peter van Rossum

Advocaat & curator

Liset Sandberg

Advocaat

Paul Suk

Advocaat

Mirjam Talsma

Advocaat