25-04-2017

Aannemers let op: belangrijke nieuwe bouwregels

Henk en Ingrid zijn dolgelukkig. Zij hebben een bouwkavel gekocht en kunnen eindelijk hun droomhuis laten bouwen. Een bevriende architect levert een prachtig ontwerp aan. Na een offerteronde geven ze aannemer Jan de opdracht het huis te bouwen.

 

Henk en Ingrid zijn niet alleen dolgelukkig, maar ook stronteigenwijs. Die mensen heb je. En daar komt aannemer Jan ook achter. Henk en Ingrid willen de badkamer op hun eigen manier inrichten. Bovendien hebben ze nog wat gipsplaten liggen voor de wanden. Aannemer Jan waarschuwt nog dat het niet verstandig is om die te gebruiken, omdat ze niet voldoende vochtwerend zijn. Henk luistert niet en geeft Jan de opdracht de gipsplaten wel te gebruiken.

 

En ja hoor, een half jaar na de oplevering laten er tegels los door vochtproblemen. Henk en Ingrid willen de herstelkosten die zij daardoor moeten maken, verhalen op aannemer Jan.

 

Eerder dit jaar is de ‘Wet kwaliteitsborging voor het bouwen’ door de Tweede Kamer aangenomen. Onder deze nieuwe wet is de kans groot dat Henk en Ingrid gelijk krijgen.

 

Onder de huidige wetgeving heeft de aannemer ook al een waarschuwingsplicht. Zo moet hij de opdrachtgever waarschuwen als de materialen die de opdrachtgever aanwijst (de gisplaten) niet geschikt zijn. De aannemer moet dit op basis van de nieuwe wettelijke bouwregels schriftelijk en ondubbelzinnig doen. Dat aannemer Jan opdrachtgever Henk mondeling heeft gewaarschuwd de gipsplaten niet te gebruiken, is dus straks onvoldoende.

 

En zo worden er nog veel meer regels in de bouw aangepast met de nieuwe wet. Onder meer over  informatie die bouwbedrijven aan opdrachtgevers vooraf en na oplevering moeten verstrekken, de kwaliteitstoetsing en vergunningverlening.

 

Een andere belangrijke wijziging is die van de aansprakelijkheid voor gebreken. Op dit moment is de aannemer na oplevering alleen aansprakelijk voor verborgen gebreken. Straks is hij na oplevering aansprakelijk voor verborgen én zichtbare gebreken. Dus ook voor gebreken die niet in het proces verbaal van oplevering zijn gemeld, maar wel zichtbaar waren tijdens de oplevering.

 

Wanneer een aannemer zaken doet met bedrijven (in plaats van consumenten) is het mogelijk om in het contract af te wijken van veel van deze nieuwe, strenge regels door andere afspraken op te schrijven. Let op, bij bijvoorbeeld de regels over gebreken kan dit niet in de algemene voorwaarden, maar alleen in de overeenkomst zelf.

 

De nieuwe bouwregels zullen waarschijnlijk halverwege dit jaar of begin volgend jaar in werking treden. Aannemers doen er verstandig aan op tijd van tevoren hun offertes, aannemingsovereenkomsten en hun beleid hierop aan te passen.

 

Houd www.rein.nl in de gaten om meer te lezen over de nieuwe bouwregels.

 

Nico Bouwman is advocaat bij REIN Advocaten & Adviseurs. Bovenstaande column verscheen op 25 april 2017 in De Staphorster op pagina 3. Zie http://www.epaper.eu/Boom/p/4391  

Ook interessant