Coronacrisis – wel of niet betalen voor auteursrechten?

Wanneer je events organiseert of een winkel, restaurant of café hebt en daar muziek afspeelt, ben je verplicht om een licentieovereenkomst af te sluiten voor de auteursrechten bij Buma/Stemra. De kosten van zo’n overeenkomst zijn afhankelijk van het aantal vierkante meters van de ruimte. De kosten kunnen flink oplopen wanneer je een grote horecazaak bezit. Maar wat als jouw organisatie door onvoorziene omstandigheden gesloten was en muziek afspelen niet eens mogelijk was?

Auteursrechten

Gesloten door corona

Dit was het geval voor veel ondernemingen tijdens corona. Winkels, kantines, restaurants, kroegen en discotheken moesten in 2020, 2021 en 2022 hun deuren voor een langere tijd sluiten. Moeten deze bedrijven dan voor de auteursrechten betalen aan Buma/Stemra terwijl zij gesloten waren? Kunnen deze bedrijven een beroep doen op onvoorziene omstandigheden door de coronacrisis? Onlangs is er een belangrijke uitspraak geweest in deze kwestie.

Auteursrechten terugvorderen

Uitspraak Kantonrechter

In deze zaak is de winkel, als gevolg van de door de overheid opgelegde coronamaatregelen, een groot deel van 2020 gesloten geweest en in die periode is er geen muziek openbaar gemaakt. De ondernemer doet een beroep op artikel 6:258 BW (het leerstuk van de onvoorziene omstandigheden).

De rechter kan de gevolgen van een overeenkomst wijzigen of deze geheel of gedeeltelijk ontbinden. Dit kan de rechter doen op grond van onvoorziene omstandigheden (coronacrisis) die van dien aard zijn dat ongewijzigde instandhouding van de overeenkomst niet mag worden verwacht. Aan deze wijziging kan terugwerkende kracht kan worden verleend.

De rechter is van oordeel dat de beperkende overheidsmaatregelen, als gevolg van de coronacrisis, onvoorziene omstandigheden kan opleveren. Er bestaat geen aanleiding aan te nemen dat partijen bij het sluiten van de overeenkomst rekening hebben gehouden met de gevolgen van een pandemie zoals aan de orde. 


Dit betekent dat veel bedrijven die gesloten waren tijdens corona mogelijk door hen betaalde auteursrechten kunnen terugvorderen van Buma/Stemra of de deze niet meer hoeven te betalen.

Wij adviseren ondernemers over corona-crisis vraagstukken. Heb jij advies nodig? Neem gerust contact op met Peter of Mirjam.

Ook interessant