FORENSENBELASTING NIET ZOMAAR VERSCHULDIGD

Het is vaak een frustrerende belasting: de forensenbelasting. Het komt nog vaak voor dat de aanslagen onterecht of onjuist worden opgelegd. Fiscaal-jurist Hans de Willigen legt uit hoe je geld kunt besparen.

 

Menig eigenaar van een recreatiewoning wordt door de gemeente waarin de recreatiewoning gelegen is geconfronteerd met een aanslag forensenbelasting. Volgens de wet  is daarvoor vereist dat de eigenaar niet zijn hoofdverblijf binnen de gemeente heeft en de woning hem/haar gedurende meer dan 90 dagen ter beschikking staat. Bedragen van € 2.000 – € 3.000 en zelfs hogere bedragen per woning per jaar zijn daarbij geen uitzondering. Inmiddels heeft Hans namens diverse  recreatieparken met succes verschillende  procedures tegen dergelijke aanslagen mogen voeren. Onduidelijkheid bestond echter nog over het antwoord op de vraag hoe een en ander definitief zou uitpakken bij een verhuurbemiddelingsovereenkomst.

 

In een tweetal arresten van 6 februari 2015 heeft de Hoge Raad ook hierin duidelijkheid gecreëerd. Indien de eigenaar de woning via een verhuurbemiddelingsovereenkomst ter beschikking stelt aan een derde en hij/zij mag de woning op basis van die overeenkomst  zelf niet meer dan 90 dagen gebruiken is de betreffende eigenaar geen forensenbelasting verschuldigd. Scheelt toch weer een slok op een borrel.

 

Neem voor een nadere toelichting op dit terrein of een van de andere door de diverse gemeentes in het land opgelegde aanslagen contact op met Hans de Willigen, als partner verbonden aan REIN Advocaten & Adviseurs te Assen, 0592-377052 of dewilligen@rein.nl.

Ook interessant