Besparen op forensenbelasting

Het is vaak een frustrerende belasting: de forensenbelasting. Het komt nog vaak voor dat de aanslagen onterecht of onjuist worden opgelegd. Fiscaal-jurist Rob Beukema legt uit hoe je geld kunt besparen.

Fiscalist en financieel adviseur
vrijdag 5 juni 2015
forensenbelasting

Vereisten voor aanslag forensenbelasting

Menig eigenaar van een recreatiewoning wordt door de gemeente waarin de recreatiewoning gelegen is geconfronteerd met een aanslag forensenbelasting. Volgens de wet is daarvoor vereist dat de eigenaar niet zijn hoofdverblijf binnen de gemeente heeft en de woning hem/haar gedurende meer dan 90 dagen ter beschikking staat. Bedragen van € 2.000 – € 3.000 en zelfs hogere bedragen per woning per jaar zijn daarbij geen uitzondering.

Wanneer besparen op forensenbelasting?

In een tweetal arresten van 6 februari 2015 heeft de Hoge Raad meer duidelijkheid gecreëerd. Indien de eigenaar de woning via een verhuurbemiddelingsovereenkomst ter beschikking stelt aan een derde en hij/zij mag de woning op basis van die overeenkomst zelf niet meer dan 90 dagen gebruiken is de betreffende eigenaar geen forensenbelasting verschuldigd. Scheelt toch weer een slok op een borrel.

Hulp nodig?

Heb je fiscaal advies nodig? In de praktijk help ik particulieren en ondernemers regelmatig met het besparen op belasting. Wat je vraag ook is, ik help je graag verder. Bel of mail mij dus gerust.

Rob Beukema

Fiscalist en financieel adviseur

Ook interessant