Handelsafspraken goed geregeld zonder rompslomp

Vrijwel ieder bedrijf maakt dagelijks allerlei afspraken met klanten en leveranciers. Omdat veel ondernemers een hekel hebben aan administratieve rompslomp, zijn de afspraken niet altijd even duidelijk en goed vastgelegd. Toch kun je zonder veel gedoe afspraken makkelijk vastleggen. Advocaat Auke Doornbos legt uit.

Iedere ondernemer kent het wel: discussies met klanten of leveranciers over de kwaliteit van het werk of de betalingen. Het komt vaak voor dat de overeenkomsten met de klanten of leveranciers niet goed zijn vastgelegd. Deze discussies kosten veel negatieve energie en tijd. Bovendien loop je daardoor regelmatig geld mis. Hoe voorkom je dit zonder al te veel gedoe?

Wanneer je als ondernemer niet bij iedere transactie met een klant een uitgebreid contract wilt ondertekenen, zijn er allerlei mogelijkheden om toch de afspraken juridisch goed af te dekken. Wanneer je bijvoorbeeld veel mondelinge overeenkomsten sluit met een vaste klant of leverancier, kun je bijvoorbeeld een raamwerkovereenkomst opstellen. Daarin regel je de basisafspraken die bij iedere overeenkomst opnieuw gelden.

Ook is het gebruik van algemene voorwaarden erg nuttig. Daarin kun je veel belangrijke zaken regelen, zoals de betalingscondities, beperking van je aansprakelijkheid, garantiebeperkingen, etc. Ook voor algemene voorwaarden geldt dat er allerlei mogelijkheden zijn om deze van toepassing te verklaren, zonder dat het veel gedoe oplevert.

Daarnaast werken veel ondernemers met vooraf opgemaakte formulieren die je alleen nog maar hoeft in te vullen. Ook deze kun je goed combineren met bijvoorbeeld algemene voorwaarden op de achterkant.

In onze praktijk zien we dagelijks veel discussies tussen ondernemers voorbij komen, die eenvoudig hadden kunnen worden voorkomen door een simpel, maar goed systeem van contracteren in te richten.

Benieuwd hoe jouw bedrijf dit goed kan regelen? Neem gerust contact op met Auke Doornbos. Auke heeft veel ondernemers geholpen met het opzetten van zo’n systeem.

Ook interessant