02-02-2019

Handelsnaamrecht versus een merkrecht. Qué?

De handelsnaam: je hoeft het niet te registreren, je hoeft het niet aan te vragen. Het enkel gebruik van een handelsnaam is voldoende om er een recht op te hebben. Is deze bescherming voldoende? Rein Advocaten & Adviseurs legt uit.

De handelsnaam van je onderneming heeft betrekking op de naam waaronder je handel drijft. Klinkt logisch toch? Je naam mag en kan van alles zijn; een fantasienaam, een beschrijvende naam of een familienaam. De handelsnaam mag alleen niet misleidend zijn of verwarring wekken. Als je je handel eenmaal onder die naam drijft dan heb je er een recht op. Een oudere handelsnaam gaat voor een jongere handelsnaam. Registratie van je handelsnaam bij de KvK is daarom een goede manier, hoewel niet verplicht, om aan te tonen dat jij je handelsnaam al eerder dreef. Zelfs als je naam beschrijvend is, bijvoorbeeld Parfumwebwinkel, en je gebruikt de naam in het economisch verkeer voor je onderneming dan heb je er een intellectueel eigendomsrecht op, te weten een handelsnaamrecht. Zij het alleen voor jouw branche in jouw regio. En dat komt goed uit wanneer er bijvoorbeeld in hetzelfde dorp een Sally Malone-kapsalon is gevestigd en er vestigt zich vervolgens (later) een Sally Malone-bordeel. Dít kan problemen op leveren!

Gebruikt iemand jouw handelsnaam? De eerste stap is om de inbreukmaker te verzoeken het gebruik te staken! Maar wat kun je nog meer doen?

Een merkrecht alstublieft! Merken dienen onder meer ter onderscheiding van de waren en/of diensten van je onderneming. Een merkrecht heb je niet zomaar. Je zult een merk moeten laten registreren, bij voorkeur na advies van een gespecialiseerde jurist en je vervolgens laten bijstaan door een merkgemachtigde. Het merkenrecht geeft je na registratie bij het Benelux- Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE), anders dan een handelsnaam, bescherming buiten je branche en regio. Je zou dus kunnen zeggen dat een (jonger) merk sterker is dan een (oudere) handelsnaam en in veel gevallen is dat ook zo. Dien je dan altijd je naam te deponeren als merk? Nee, niet altijd. Maar het is zeker handig zeker als je buiten je branche en buiten je regio beschermd wilt worden. Zeker als je een catchy name hebt bedacht.

Een merk beschermd tegen verwarring, dus ook als je woordmerk door een derde anders wordt geschreven maar hetzelfde klinkt, kan er sprake zijn van een inbreuk!

Heb je vragen over of wil je meer informatie over de handelsnaam, een merkrecht of een inbreuk op een van deze twee rechten? Neem dan vrijblijvend contact op met Jeroen Sprangers of Paul Suk, zij helpen je daar als IE-specialisten graag bij.

Ook interessant

KVK: 01140349 BTW-nummer: 801625439B01