Op maat gemaakt product: soms toch herroepingsrecht

Een particulier die iets koopt via een webshop, heeft 14 dagen na aflevering de tijd om van deze koop af te zien. Dat is het herroepingsrecht. Er gelden enkele uitzonderingen op deze regel. Eén daarvan is die voor de ‘op maat gemaakte’ zaken. Dat lijkt een duidelijke uitzondering. Toch is het niet altijd zo simpel.

Advocaat
donderdag 7 mei 2020

Wat is een op maat gemaakte zaak?

Bij een op maat gemaakte zaak, gaat het om een product die uniek is. Deze is geproduceerd op basis van de individuele wensen en eisen die de consument met de webshop heeft afgesproken.

Voorbeelden van op maat gemaakte zaken:

  • Producten waarvoor de consument zelf kenmerken heeft verstrekt. Denk hierbij aan kenmerken zoals afmetingen. Dit komt vaak voor bij meubels en stoffen;
  • Producten die specifieke, voor het eigen gebruik van de consument bestemde eigenschappen hebben. Denk aan een specifiek onderdeel voor een computer. Dit onderdeel moet individueel moet worden ingekocht voor die specifieke bestelling. Bovendien behoort dit onderdeel niet tot het algemene aanbod van de webshop;
  • Gepersonaliseerde items. Bijvoorbeeld: adreslabels met de contactgegevens van de consument, T-shirts met een gepersonaliseerde opdruk of een door de consument samengesteld boek met vakantiefoto’s.

Wel herroepingsrecht als je iets samenstelt op basis van standaardopties

Wanneer een consument het product samenstelt aan de hand van standaardopties die de webshop biedt, geldt de uitzondering niet. De consument mag dan dus alsnog herroepen.

Bijvoorbeeld: een webshop voor tuinhuisjes. Bij bestelling kun je kiezen tussen enkele maten en kleuren die standaard worden aangeboden door de webshop. Omdat dit standaard elementen zijn, mag je na levering van het tuinhuisje alsnog binnen 14 dagen van de koop afzien.

Hulp nodig?

Het is niet altijd duidelijk of er sprake is van een op maat gemaakte zaak. Heb jij advies nodig? Dan help ik je graag verder.

Ook interessant