Hond bijt hond

Welke juridische gevolgen heeft het bijten van een hond door een andere hond? En welke schadeposten kan je claimen? Op 10 november 2023 oordeelde de rechtbank Rotterdam over een dergelijke kwestie. De omstandigheden waren als volgt.

Advocaat
donderdag 18 januari 2024
bijtende hond

Buldog bijt dwergpoedel

Een gezin gaat een dagje shoppen in Designer Outlet Roosendaal. Zij nemen aangelijnd hun dwergpoedel mee. Daar was ook een man met zijn aangelijnde hond. Volgens de rechtbank betrof het een flink dier, gespierd, met een grote brede kop, veel weghebbend van een Amerikaanse buldog of een Argentijnse dog. 

Op enig moment liepen de honden op vijf meter van elkaar en heeft de buldog de aanwezigheid van de dwergpoedel opgemerkt. De buldog is achter de man langs naar de dwergpoedel gerend. De man is daarbij ten val gekomen en is een paar meter meegesleurd. De dwergpoedel was geen partij voor de buldog, en is door de buldog gebeten. De honden zijn vervolgens snel uit elkaar gehaald.

De gebeten hond

Direct daarna is het gezin met de dwergpoedel naar de dierenkliniek gegaan, omdat de dwergpoedel niet meer (goed) op de achterpoten kon staan. Daar zijn röntgenfoto’s gemaakt en is pijnstillende medicatie aan de dwergpoedel toegediend.

Omdat het niet goed ging, is het gezin met de dwergpoedel naar een andere dierenkliniek gegaan. Bij die gelegenheid zijn wederom röntgenfoto’s van de dwergpoedel gemaakt en is onder meer geconstateerd dat een rib gebroken was.

Aangezien de toestand van de dwergpoedel zorgwekkend werd bevonden, is het gezin doorverwezen naar de faculteit diergeneeskunde van de universiteit Gent. Daar zijn bij de dwergpoedel meerdere kneuzingen ter hoogte van de borstkas, een gebroken rib en een klaplong en, na kaalscheren, schuurplekken van tandafdrukken geconstateerd. De dwergpoedel is opgenomen op de afdeling intensieve zorg ter observatie en om te kunnen opereren. De dwergpoedel is vervolgens geopereerd, waarbij naast het letsel aan de borst ook letsel aan de buik is vastgesteld. Er is bij de dwergpoedel een thoraxdrain geplaatst.

In de dagen daarna was de toestand van de dwergpoedel kritiek. Niet veel later is de dwergpoedel getroffen door een hartstilstand, waarna direct een reanimatie is gestart, maar uiteindelijk is besloten de behandeling te stoppen. De dwergpoedel is overleden en gecremeerd.

Later heeft het gezin ervoor gekozen een nieuwe dwergpoedel te kopen.

Dochter

De dochter heeft bij het voorval een armband verloren en ook hieraan een bloedende hand overgehouden, waarvoor zij later die dag bij een huisartsenpost een tetanusspuit en antibiotica heeft gekregen.

Gerechtelijke procedure – Bezitter hond aansprakelijk voor schade?

Artikel 6:179 BW regelt een (risico)aansprakelijkheid voor de bezitter van een dier. Dit betekent dat de bezitter aansprakelijk is voor schade, veroorzaakt door zijn dier, ook als geen sprake is van schuld van de bezitter.

Het gezin start daarom een gerechtelijke procedure tegen de bezitter van de buldog en vordert de volgende kostenposten met een totaalbedrag van € 10.102,59

  • diergeneeskundige behandelingen
  • crematie
  • urn
  • nieuwe hond
  • medische behandeling van de dochter
  • verloren armband van de dochter
  • reiskosten
  • verlies aan inkomen

Verweer

De man verweert zich, volgende de rechter zelfs ‘tegen beter weten in’, met de stelling dat de buldog de dwergpoedel niet heeft gebeten en de honden op tijd uit elkaar zijn gehaald.

Uit opgevraagde bewegende camerabeelden van Designer Outlet Roosendaal blijkt echter wel degelijk dat de buldog de dwergpoedel heeft gebeten. Bovendien volgt dat ook uit het letsel van de dwergpoedel.

Bezitter hond veroordeeld

De rechter is het volledig eens met het gezin en veroordeeld de man tot vergoeding van alle gevorderde schadeposten van € 10.102,59, vermeerderd met rente en proceskosten.

De conclusie is dat als je een hond hebt, ook een hond ‘die anders nooit bijt’, je er echt voor moet zorgen dat jouw hond niet bijt, want dat kan anders dus een hele dure grap worden.

Een gebeten of bijtende hond?

Heb je te maken met een gebeten of bijtende hond? Dan kan je mij bellen voor juridisch advies.

Ook interessant