HUURPRIJS WINKELRUIMTE VERLAGEN?

Als winkelier zie je jezelf waarschijnlijk ook geconfronteerd met een vermindering van passantenstromen en een dalende omzet. Een trend die helaas al even aanhoudt en die naar alle waarschijnlijkheid, mede in het kader van de groei van de online markt, ook de komende jaren voort zal duren. Onderzoek heeft uitgewezen dat zowel op A, B als C locaties, vele ondernemers het onderspit moe(s)ten delven. De leegstand van winkelruimtes is op de meeste locaties, ten opzichte van 2010, met circa 20% gestegen! Weten hoe je de huurprijs kunt verlagen?

 

Een onverkorte huurprijs drukt steeds sterker op het resultaat van je onderneming. Vaak wordt die huurprijs door de verhuurder ook nog eens jaarlijks verhoogd. Door de groeiende leegstand in de winkelmarkt dalen de aanvangshuurprijzen voor nieuwe huurders. Je hoeft als trouwe huurder echter niet stil te zitten. Ook jij kunt wellicht profiteren van een lagere huurprijs.

De wetgever heeft voor de (ver)huur van winkelruimte een mogelijkheid gecreëerd tot tussentijdse huurprijsherziening. Kort gezegd houdt deze regeling in dat zowel de verhuurder als de huurder in rechte een verzoek kan doen tot aanpassing van de huurprijs aan gemiddelde huurprijzen voor vergelijkbare winkelruimten ter plaatse. Bij het berekenen van de gemiddelde huurprijzen van vergelijkbare winkelruimten wordt gekeken naar de gemiddelde huurprijs over de afgelopen 5 jaar.

Tot 2008, het jaar waarin de crisis zijn intrede deed, zijn de huurprijzen over het algemeen alleen maar gestegen. De mogelijkheid van huurprijsherziening is in het verleden daarom veelal gebruikt door verhuurders om zo een hogere huurprijs te realiseren. Sinds 2008 is echter sprake van een neergaande verhuurdersmarkt. Huurprijzen dalen met als gevolg dat zittende huurders over het algemeen een te hoge huurprijs betalen. Tijd voor een huurprijsherziening!

Voorbeeld

Stel je hebt een kledingwinkel, gelegen aan een aanlooplocatie. Het huurcontract is gesloten in 2003 voor de periode van 5 jaar en is in 2008 voor eenzelfde periode verlengd. Je betaalt voor de winkelruimte van 100 m2 op dit moment een prijs van € 350 per m2, wat neerkomt op een huurprijs per jaar van € 35.000,-. Het is niet uitzonderlijk dat huurprijzen behorende bij huurovereenkomsten van voor 2008 in een huurprijsherzieningsprocedure met 15% naar beneden worden bijgesteld. In vorenstaande situatie komt dat neer op een besparing van € 5.250,- per jaar! Over het algemeen zal bij een huurprijsherziening de nieuwe huurprijs gelden voor een termijn van minimaal 5 jaar. Dit betekent een totaalbesparing van € 26.250,- !

Wat kan REIN voor jou betekenen?

REIN is een samenwerkingsverband aangegaan met vastgoedspecialist STARCK Business te Groningen. Samen hebben we de handen ineengeslagen en bieden we alle benodigde kennis en kunde om te komen tot een optimaal resultaat. En het mooiste…. De huurprijsverlaging hoeft u in de meeste gevallen niets te kosten!

De samenwerking tussen REIN advocaten & adviseurs en vastgoedspecialist STARCK Business brengt enerzijds de overtuigingskracht van een advocatenkantoor, kennis van het recht tot huurprijsherziening en de mogelijkheid tot procederen en anderzijds een schat aan marktinformatie, inclusief een enorme database van huur(prijs)gegevens voor het uitvoeren van een benodigd deskundigenonderzoek. Samen beschikken REIN en STARCK Business over een maximale slagkracht voor een succesvolle huurprijsherziening.

Voor een optimaal resultaat bij een huurprijsherziening is kennis en ondernemerschap van eminent belang. Kennis van zowel de vastgoedmarkt als van het recht. Het grote belang van een goede relatie tussen huurder en verhuurder dient daarbij in geen geval uit het oog te worden verloren. REIN heeft samen met STARCK alles in huis om voor jou het optimale resultaat te bewerkstelligen.

Ook interessant


Notice: Undefined offset: 0 in /srv/www/r/rein.nl/vhosts/www/htdocs/wp-content/themes/rein/partials/single/more-news.php on line 6

Notice: Trying to get property of non-object in /srv/www/r/rein.nl/vhosts/www/htdocs/wp-content/themes/rein/partials/single/more-news.php on line 6
KVK: 01140349 BTW-nummer: 801625439B01