02-06-2017

Op maat gemaakt: soms toch herroepingsrecht

Een particulier die vanaf een webshop iets koopt, heeft 14 dagen na aflevering de tijd om van de koop af te zien (herroepingsrecht). Er gelden enkele uitzonderingen op deze regel. Eén daarvan is de ‘op maat gemaakte’ zaken. Dat lijkt een duidelijke uitzondering. Advocaat Nico Bouwman legt uit dat het zo simpel niet is.

 

Allereerst een voorbeeld. Jan exploiteert een webshop waarin hij tuinhuisjes verkoopt. De klant kan uit verschillende maten en kleuren kiezen die op de webshop staan aangegeven. Wanneer de klant een keuze heeft gemaakt, wordt het tuinhuisje op een pallet aangeleverd en kan de klant deze zelf in elkaar zetten. Ik kom straks terug op dit voorbeeld.

 

De wet omschrijft ‘op maat gemaakte zaken’ als: de levering van volgens specificaties van de consument vervaardigde zaken, die niet geprefabriceerd zijn en die worden vervaardigd op basis van een individuele keuze of beslissing van de consument, of die duidelijk voor een specifieke persoon bestemd zijn. Een hele mond vol.

 

Bij op maat gemaakte zaken kun je aan het volgende denken:

  • producten waarvoor de consument zelf specificaties heeft verstrekt, zoals afmetingen voor meubelen of de afmetingen van een stof;
  • producten waarvoor de consument specifieke, voor eigen gebruik bestemde eigenschappen heeft gevraagd. Denk aan een op bestelling gemaakt ontwerp voor een wagen, of een specifiek onderdeel voor een computer, dat individueel moet worden aangekocht voor die specifieke bestelling en dat niet behoorde tot het algemene aanbod van de webshop;
  • adreslabels met de contactgegevens van de consument, T-shirts met een gepersonaliseerde opdruk of een door de consument samengesteld boek met vakantiefoto’s.

 

Het moet wel gaan om producten die uniek zijn en zijn geproduceerd op basis van de individuele wensen en eisen die de consument met de webshop zijn afgesproken.

 

Wanneer een particuliere klant het product gewoon samenstelt door te kiezen uit door de webshop aangeboden standaardopties die vooraf zijn bepaald geldt deze uitzondering niet. In het hiervoor genoemde voorbeeld over de webshop van tuinhuisjes, kan de klant dus gewoon binnen 14 dagen van de koop afzien! Het tuinhuisje wordt namelijk samengesteld op basis van standaardelementen.

 

In het hiervoor genoemde voorbeeld over de webshop van tuinhuisjes, geldt het herroepingsrecht dus niet. De klant kan binnen 14 dagen na aflevering van de koop afzien en daarna binnen 14 dagen het retourneren.

 

Wil je weten of jouw webshop alle juridische zaken op orde heeft? Laat je webshop gratis scannen! Klik hier voor meer informatie.

 

Heb je verder nog vragen over het herroepingsrecht? Bel of mail gerust met Nico (06 340 39 44 of bouwman@rein.nl). Nico heeft veel ervaring met het juridisch op orde maken van webshops.

Ook interessant

KVK: 01140349 BTW-nummer: 801625439B01