De AI-Verordening: wat is het en wat betekent dit voor mij?

In onze digitale wereld speelt kunstmatige intelligentie (AI) een steeds grotere rol. Denk bijvoorbeeld aan slimme spraakassistenten, zelfrijdende auto’s en systemen zoals ChatGPT. Maar hoe zit het met de wetgeving rondom deze technologieën? Dat is waar de nieuwe AI-Act, of in het Nederlands: de AI-Verordening, in beeld komt. Per 1 augustus 2024 is deze verordening in werking getreden. In deze blog leg ik uit wat deze verordening inhoudt en wat dit betekent voor jou.

Advocaat
maandag 5 augustus 2024
AI-verordening

Wat is de AI-Verordening?

De AI-Verordening is de eerste uitgebreide wet over AI. In deze verordening staan regels omtrent het verantwoord ontwikkelen en gebruiken van AI door bedrijven, overheden en andere organisaties. Het doel van deze verordening is om een kader te bieden dat ervoor zorgt dat AI-systemen veilig en betrouwbaar zijn, en dat ze de fundamentele rechten van mensen respecteren.

Zo deelt de AI-Verordening AI-systemen in naar risico. AI-systemen met slechts een beperkt risico worden onderworpen aan zeer lichte verplichtingen, terwijl AI-systemen met een hoog risico weliswaar worden toegestaan, maar aan een reeks vereisten en verplichtingen moeten voldoen om toegang te krijgen tot de (Europese) markt.

Als organisatie dien je dus goed te controleren in welke risicogroep jouw AI-systeem valt en aan welke verplichtingen en vereisten jouw AI-systeem dient te voldoen. De lidstaten zullen toezichthouders aanwijzen die het naleven van de AI-Verordening zullen handhaven en boetes kunnen opleggen wanneer de verordening niet wordt nageleefd.

Wat betekent de AI-Verordening voor jou?

De regels uit de AI-Verordening gelden voor iedereen. Dus niet alleen voor bedrijven en organisaties die AI-systemen ontwikkelen, maar ook de bedrijven en organisaties die AI-systemen gebruiken, dienen zich te houden aan de regels uit de AI-Verordening.

Als je een bedrijf runt dat AI-systemen ontwikkelt, gebruikt of verkoopt, moet je je dus gaan voorbereiden op deze nieuwe regels. Je zult moeten zorgen dat je AI-systemen aan bepaalde eisen voldoen, zoals transparantie, veiligheid en eerlijke behandeling van gegevens. Dit kan betekenen dat je extra tests en controles moet uitvoeren voordat je een AI-systeem op de markt brengt.

En nu?

Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen rond de AI-Verordening. De AI-Verordening treedt namelijk stapsgewijs in werking en zal in augustus 2027 volledig van kracht zijn. Dit betekent dat sommige verlichtingen op een later moment pas gaan gelden. Bijvoorbeeld de verplichtingen voor general-purpose AI (GPIA) en AI-geletterdheid. Let hier dus ook goed op! 

De AI-Verordening is een belangrijke stap naar een veiliger en eerlijker gebruik van AI. Voor aanbieders van AI betekent dit aanpassingen en extra voorzorgsmaatregelen, maar voor gebruikers biedt het meer bescherming en vertrouwen.

Heb je vragen over de AI-Verordening en wat deze voor jou betekent? Neem gerust contact op. Ik help je graag verder!

Ook interessant