18-01-2019

Een contract op een bierviltje, kan dat?

Onlangs was er ophef over afspraken die op een bierviltje waren vastgelegd tussen een amateur voetbalclub en een speler. Op de achterkant van het bierviltje stonden additionele afspraken over vergoeding aan de speler, waarbij de rechter de speler in het gelijk heeft gesteld. In diverse radioprogramma’s ontstond ophef over de vraag of dat soort “bierviltje afspraken” wel rechtsgeldig zijn. Het antwoord is “ja”.

Het maakt in de praktijk niet veel uit of je een contract op een bierviltje, papier of de motorkap van een auto uitschrijft.  In die gevallen waarin de wet voorschrijft dat afspraken op papier moeten worden gezet, het zogenaamde schriftelijkheidsvereiste, is het verplicht dat het uitgeschreven wordt en daarmee vastgelegd is. Waarop je het schrijft, is niet zo relevant. Zo lang de ondergrond waarop het geschreven is maar bewaard kan worden.

Er zijn een heleboel afspraken die je ook mondeling kunt maken. In die gevallen hoeft er niet eens iets schriftelijk te zijn vastgelegd. Wel moet je uiteraard op je hoede zijn of de afspraken wel bewijsbaar zijn als je er discussie over krijgt. Je wilt voorkomen dat de rechter moet gaan schatten wat partijen mogelijk bedoeld hebben, want dan valt dat voordeeltje er wellicht zomaar af.

Pas dus goed op welke afspraken je in de kroeg maakt ;-).

Meer weten over contracteren? Neemt contact op met Jeroen Sprangers. Jeroen Sprangers is gespecialiseerd in het (algemeen) contractenrecht, maar ook in het intellectueel eigendomsrecht (zoals auteursrecht en slaafse nabootsing) en het insolventierecht.

Ook interessant