Ouders aansprakelijk voor mishandeling van een meisje door hun 14-jarige dochter

Disclaimer: dit is een greep uit de landelijke jurisprudentie. Het betreft geen casus van REIN.

Opmerkelijke zaken uit de eerste helft van 2022

Een 15-jarige meid is door een 14-jarige meid in de discotheek mishandeld. Zij is onder meer tegen haar lichaam en hoofd geschopt terwijl zij op de grond lag, waardoor zij buiten bewustzijn is geraakt. De 14-jarige meid is hiervoor strafrechtelijk veroordeeld.

Het slachtoffer stelt de dader én haar ouders aansprakelijk voor het letsel en de schade die zij heeft geleden. Voor schade toegebracht door een 14 jarige dader, zijn de ouders in beginsel aansprakelijk.

Dit is anders als de ouders niet kan worden verweten dat zij de gedragingen van hun dochter niet hebben belet. De ouders voeren in dit kader aan dat een kind van 14 jaar zich binnen bepaalde grenzen vrijelijk moet kunnen bewegen, en dat zij hun dochter niet altijd in de gaten kunnen houden.

De rechtbank erkent dat, maar stelt vast dat bij hun dochter in het verleden soortgelijke incidenten hebben plaatsgehad. Op grond van de omstandigheid dat hun dochter met politie en justitie in aanraking begon te komen, was juist een bijzondere zorg nodig geweest. Dit had in ieder geval ingehouden dat de ouders hun dochter hadden moeten beletten zonder toezicht op stap te gaan. In het uitgaansleven komen geweldsincidenten namelijk relatief veel voor. Deze zorg is kennelijk nagelaten, dan wel in ieder geval onvoldoende geweest. De ouders zijn dus aansprakelijk.

Lees hier de uitspraak.

Ook interessant