Spijt van studiekeuze? Dat kost vaak niets!

Het is nu vakantietijd, maar over enkele weken beginnen de opleidingen alweer. Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen tijdens de zomerperiode, mijmerend liggend op een strandlaken of aan de rand van het zwembad, spijt krijgen van hun studiekeuze. Uitgerekend tijdens zomervakanties is er namelijk tijd om stil te staan bij belangrijke keuzes in het leven, terwijl dat tijdens het hectische dagelijkse bestaan minder gelegenheid toe is. De vakantiegangers vrezen een verkeerde keuze te hebben gemaakt.

De vraag is alleen wel: kan je nog onder de studie uit zonder het torenhoge studiegeld of de flink percentage annuleringskosten te moeten betalen?

Het antwoord is vaak: ‘ja’.

Advocaat
donderdag 15 augustus 2024
spijt van studiekeuze

Bedenken vóór start opleiding

Het aangaan van een studie wordt juridisch gekwalificeerd als een overeenkomst van opdracht.

In de wet staat dat een opdrachtgever te allen tijde de overeenkomst kan opzeggen. Dat kan dus ook vóór de start van een opleiding.

Algemene voorwaarden

Vaak doet een onderwijsinstantie het voorkomen alsof je alleen tot een bepaalde periode vóór de start van de opleiding kosteloos kan annuleren. Onderwijsinstanties schermen vaak met algemene voorwaarden (kleine lettertjes), waarin artikelen zijn opgenomen met de strekking dat studenten, bij te late annulering, tóch studiegeld of annuleringskosten verschuldigd zijn.

Deze artikelen in algemene voorwaarden zijn over het algemeen ongeldig. Uit het Burgerlijk Wetboek en uit een Europese Richtlijn blijkt namelijk dat door de opzegging geen schadevergoeding verschuldigd is, en dat daarvan niet mag worden afgeweken in het nadeel van de student.

De onderwijsinstantie heeft hoogstens recht op een vergoeding van onkosten. De onderwijsinstantie zal dan moeten aantonen dat specifiek voor de betreffende student onkosten zijn gemaakt. Dat kan een onderwijsinstantie vaak lastig aantonen, omdat de kosten van een opleiding feitelijk over alle studenten worden omgeslagen.

Bedenken tijdens opleiding

Het komt daarnaast ook regelmatig voor dat studenten zich kort ná aanvang van de studie of tijdens de studie realiseren een verkeerde studiekeuze te hebben gemaakt en met de studie willen stoppen.

Ook ná de start van een studie kan een student de overeenkomst tussentijds altijd opzeggen. Een overeenkomst van opdracht kan immers te allen tijde worden opgezegd.

De onderwijsinstantie heeft dan slechts recht op een naar redelijkheid vast te stellen deel van het studiegeld, zo blijkt uit een uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden:

‘Het voorgaande brengt, mede gelet op de slotzin van artikel 7:411 lid 1 BW, met zich dat – nu sprake is van een opzegging na drie van de in totaal 31 cursusdagen – het hof bij de vaststelling van het aan de Stichting toekomende loon en onkosten zal uitgaan van de breuk 3/31 maal de door de Stichting berekende cursuskosten van € 2.247,75 = € 217,50.

Heb je het studiegeld al deels of volledig vooruitbetaald? Dan heb je dus recht op gedeeltelijke terugbetaling.

Vragen

Heb je vragen over het vooraf of tussentijds beëindigen van een opleiding en de daarmee gemoeide kosten? Dan kan Jonatan jou verder helpen.

Ook interessant