Iedere maand neemt team arbeidsrecht je mee in wat zij zoal tegenkomen in de dagelijkse praktijk. In deze column neemt Lilian je mee in een terugkerend thema rondom de feestdagen.
Alcohol in de ban op de kerstborrel?
De jaarlijkse kerstborrel van de zaak. Traditiegetrouw deze maand weer op vele agenda’s. Samen met de collega’s het jaar feestelijk en al proostend afsluiten met een wijntje of een biertje. Gezellig! Of toch niet? In de praktijk verloopt de (kerst)borrel van het werk soms een stuk minder feestelijk. Drank in de man, wijsheid in de kan!
Collega’s die fietsen jatten, de directeur aanvliegen, ongelukken in het verkeer veroorzaken of handtastelijk worden; kerstborrels lopen regelmatig uit de hand. Werknemers belanden voor ze het weten in een compromitterende situatie. Geen fijn vooruitzicht wanneer je de volgende dag gewoon weer aan de bak moet en alle roddels het hoofd moet bieden.
Werkgevers zitten eveneens met de gebakken peren en hebben de handen vol aan de nasleep van de ontstane chaos en schade. Van conflictbemiddeling, het uitdelen van reprimandes tot het geven van ontslag. De naweeën zijn heftig en kosten tijd en geld. Ook draagt een uit de hand gelopen bedrijfsborrel niet bepaald bij aan een positief imago.
Vrijmibo 0.0
Daarbij dienen werkgevers zorg te dragen voor een veilige werkomgeving. Het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer is tegenwoordig ‘hot topic’.
Dus denken werkgevers beter na over de gevolgen van het schenken van alcohol op de bedrijfsborrel. Voorkomen lijkt ook hier beter dan genezen. Steeds meer bedrijven gaan over op de vrijmibo 0.0, huren een mocktailbar op de zomer BBQ en schenken virgin gin tonic’s op de kerstborrel. Proosten met een glas fris, daarmee is niets mis en past goed binnen de huidige vitaliteitstrend.
Aan de andere kant; tot hoever reikt de verantwoordelijkheid van de werkgever? De wereld vertrut en betutteling ligt op de loer. Heus; de meeste werknemers weten zich te gedragen en kennen hun verantwoordelijkheid op de kerst- en bedrijfsborrel. Gewoon een kwestie van elkaar aanspreken, zo ingewikkeld hoeft het toch niet te zijn?
ADM-beleid
Voor werkgevers kan een goed ADM-beleid (alcohol medicijnen en drugs) ook bij dit onderwerp belangrijk zijn. Team arbeidsrecht helpt werkgevers met het opstellen van een ADM-protocol passend bij de organisatie. Lilian helpt je graag verder.