Wat kan je met een copyright of trademark-teken? (® © ™)

Regelmatig gebruiken ondernemers een copyright of trademark-teken bij de benaming van hun product of dienst. Het is sexy om ze te gebruiken en eerlijk is eerlijk, het komt vaak ook professioneler over. Waar staan ze voor? Heb je een dergelijk teken (notice) nodig? Wat gebeurt er als je een teken gebruikt zonder dat je enig recht hebt? In deze blog leg ik het uit.

Advocaat & curator
dinsdag 28 maart 2017

Het copyright teken: ©

Het copyright teken komen we ontzettend vaak tegen. Het zegt zoveel als: hier rust een auteursrecht op. Dat auteursrecht heb je in Nederland bijna altijd (lage drempel) door het eenvoudigweg maken van je product. Een ander mag dit product dan (denk aan muziek, gedichten, foto’s, uitwerkingen van presentaties etc.) niet zomaar namaken, openbaar maken of verveelvoudigen. Deze rechten komen jou als rechthebbende exclusief toe.

Heb je het teken nodig? Nee, dat niet. Maar het schrikt potentiële namakers wellicht af. Gebruik je het copyright teken? Dan mag iemand anders er wettelijk gezien op vertrouwen dat je ook echt de maker (in de zin van de auteurswet) bent van het werk.

Registered Trademark: ®

Een ‘Registered Trademark’- teken kom je vooral tegen bij, je raadt het al, merken. Als je dit teken tegenkomt in Nederland, dan betekent het vaak dat het product als merk is geregistreerd.

Je bent echter als merkhouder niet verplicht om het Registered Trademark-teken achter je merk te plaatsen. Ook zonder het vermelden van dit teken ben je, mits er sprake is van een juiste registratie, beschermd.

Trademark: ™

Ook dit teken (Trademark) heeft betrekking op een merk. Dit teken komt in Nederland niet zo vaak voor als in Amerika. Daar kennen ze het stelsel van geregistreerde en ongeregistreerde merken. Dat is in Nederland niet het geval. Hier kennen we alleen geregistreerde merken.

Je hebt het Trademark-teken dus niet nodig. Wel wordt dit teken in Europa gebruikt om duidelijk te maken dat er een merkaanvraag ‘pending’ is maar nog niet definitief verleend.

Het nut van een copyright of trademark-teken

De tekens heb je dus niet nodig in Nederland. Ben je echter in het bezit van een auteursrecht of een merkrecht dan is het toch fijn om aan de wereld te kunnen laten zien dat je zo overtuigd bent van je product dat je in het geval van een merkrecht, speciaal een registratie voor hebt laten plaatsvinden.

Hulp nodig?

Wil je weten REIN voor jou kan beteken op het gebied van Intellectueel Eigendom of wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met Jeroen Sprangers.

Ook interessant