DE arbeidsrechtelijke praktijk. Liefdesrelaties op de werkvloer

Iedere maand neemt team arbeidsrecht je mee in wat zij zoal tegenkomen in de dagelijkse praktijk. Vandaag is het Valentijnsdag. Ook op de werkvloer ontstaan liefdesrelaties. Hoe moet je daar als werkgever mee omgaan en hoe zit dit juridisch? Liset Sandberg neemt je deze maand mee in de problematiek rondom relaties op de werkvloer.

Advocaat
woensdag 14 februari 2024
Liefdesrelaties op de werkvloer

Mag een liefdesrelatie op de werkvloer verboden worden?

Allereerst mag een werkgever juridisch gezien een relatie niet verbieden. Partnerkeuze is een grondrecht en mag niet worden verboden. Dit is uiteraard anders wanneer er sprake is van een machtsverhouding, zoals een behandelaar en een patiënt of een leraar en een leerling. Vaak zijn in beroepscodes opgenomen dat dergelijke relaties niet zijn toegestaan.

Een relatie zonder dat er sprake is van een machtsverhouding

Een gewone relatie, met wederzijdse instemming en waarbij geen sprake is van een machtsverhouding, mag een werkgever dus niet verbieden. Dit betekent niet dat je als werkgever alleen maar kunt toekijken. Het is wenselijk dat personeel een dergelijke relatie wel meldt; je kunt hierover zelfs afspraken maken in je bedrijfsreglement. Het is verstandig als werkgever om -zodra je op de hoogte bent van een relatie- afspraken te maken met het verliefde stel. Er kan bijvoorbeeld gekeken worden of het wenselijk is dat één van de twee overgeplaatst wordt naar een ander team, over hoe men zich dient te gedragen ten opzichte van elkaar waar collega’s bij zijn en er kunnen zelfs afspraken gemaakt worden over hoe om te gaan met de situatie dat de relatie eindigt. En seks op de werkvloer? Dat mag een werkgever natuurlijk wel verbieden!

Een relatie waarbij wel sprake is van een machtsverhouding

Als er sprake is van een leidinggevende en een ondergeschikte, dan is het als werkgever wel wenselijk om maatregelen te nemen, zoals het overplaatsen van één van beiden naar een ander team of een andere vestiging. En leidt de relatie tot problemen op de werkvloer, doordat collega’s last hebben van de relatie of wanneer de relatie uit is en dit tot spanning op de werkvloer leidt? Dan zou het onder omstandigheden mogelijk kunnen zijn om afscheid van één of beide werknemers te nemen.

Heb je vragen over hoe om te gaan met relaties op de werkvloer? Stel ze gerust aan Liset Sandberg of één van onze andere collega’s van team arbeidsrecht.

Ook interessant