10-04-2017

Huur vergeten te indexeren? Huurder, reken je niet rijk!

In veel huurcontracten voor de verhuur van bedrijfsruimte is afgesproken dat de verhuurder de huurprijs jaarlijks mag indexeren: de huurprijs wordt jaarlijks aangepast aan de gestegen (consumenten)prijzen. Als de verhuurder vergeten is de huurprijs te indexeren, kan hij dit vaak alsnog herstellen. Rein advocaten & Adviseurs legt uit hoe het zit.

Verhuurders gebruiken voor de verhuur van een bedrijfspand vaak het ROZ-modelhuurcontract. Hierin is een regeling voor het jaarlijks indexeren van de huur van de huurprijs opgenomen.

Laatst oordeelde het Gerechtshof Amsterdam in een zaak waar de verhuurder jarenlang was vergeten de huurprijsindexatie toe te passen. De verhuurder claimde verhoging van de huurprijs door over alle vergeten jaren alsnog indexatie toe te passen. Dat leverde bijna een verdubbeling van de huurprijs op! Ook claimde de verhuurder de huur die door de indexatie alsnog moest worden betaald: enkele tienduizenden euro’s.

Het hof gaf de verhuurder grotendeels gelijk. Volgens het hof mocht de verhuurder alsnog indexeren en moest de huurder over de afgelopen vijf jaar alsnog de verhoging betalen. De periode daarvoor was inmiddels verjaard.

Dat de verhuurder jarenlang dezelfde huur had gefactureerd en dus was vergeten te indexeren, maakte volgens het hof niets uit. Alleen in uitzonderlijke omstandigheden heeft de verhuurder z’n recht om alsnog te indexeren verspeeld.

Reken je als huurder dus niet te snel rijk wanneer de verhuurder in zijn facturen vergeten is de huur te indexeren. Dit kan vaak tot vijf jaar worden (na)gevorderd.

Nieuwsgierig hoe het bij zit? Bel of mail gerust vrijblijvend met Rein op 0592 – 345 188.

Ook interessant