Huur bedrijfsruimte indexeren met terugwerkende kracht

Kan je de huur van een bedrijfsruimte indexeren met terugwerkende kracht? En voor welke periode kan je achteraf nog indexeren? Als huurrecht advocaat krijg ik deze vraag regelmatig van cliënten. In deze blog leg ik uit hoe het zit.

Advocaat
maandag 10 april 2017
huur indexeren terugwerkende kracht

Hoe werkt het indexeren van huur?

Indexatie van de huur is het verhogen van de huurprijs met een bepaald percentage, om zo de huurprijs aan te laten sluiten bij de economie. In veel huurcontracten voor de verhuur van bedrijfsruimtes is afgesproken dat de verhuurder de huurprijs jaarlijks mag indexeren: de huurprijs wordt dan jaarlijks aangepast aan de gestegen (consumenten)prijzen.

Verhuurders gebruiken voor de verhuur van een bedrijfspand vaak het ROZ-modelhuurcontract. Hierin is een regeling voor het jaarlijks indexeren van de huur van de huurprijs opgenomen. Kan indexatie, nadat je dit bent vergeten, alsnog achteraf? Mag je huur dus indexeren met terugwerkende kracht?

Gerechtshof Amsterdam: huur indexeren met terugwerkende kracht mag

Laatst oordeelde het Gerechtshof Amsterdam in een zaak waar de verhuurder jarenlang was vergeten de huurprijsindexatie toe te passen. Verhuurder maakte gebruik van het ROZ-modelhuurcontract. De verhuurder claimde verhoging van de huurprijs door over alle vergeten jaren alsnog indexatie toe te passen. Dat leverde bijna een verdubbeling van de huurprijs op! Ook claimde de verhuurder de huur die door de indexatie alsnog moest worden betaald: enkele tienduizenden euro’s.

Het hof gaf de verhuurder grotendeels gelijk. Volgens het hof mocht de verhuurder alsnog indexeren en moest de huurder over de afgelopen vijf jaar alsnog de verhoging betalen.

Dat de verhuurder jarenlang dezelfde huur had gefactureerd en dus was vergeten te indexeren, maakte volgens het hof niets uit. Alleen in uitzonderlijke omstandigheden heeft de verhuurder zijn recht om alsnog te indexeren verspeeld.

Hulp nodig?

Reken je dus als huurder dus niet te snel rijk wanneer de verhuurder in zijn facturen vergeten is de huur te indexeren. Dit kan vaak tot vijf jaar worden (na)gevorderd. Heb je een andere vraag over het huurrecht? Bel of mail mij dan gerust.

Ook interessant