22-06-2017

No more Catfishing? Bescherming van profielfoto’s op Facebook

Een Catfish is iemand die zich voordoet als iemand anders op Social Media zoals Facebook. Deze persoon creëert een valse identiteit om anderen te misleiden. Hoe? Door middel van het jatten van een willekeurige profielfoto. Misschien wel die van jou. Het zal je maar gebeuren.

Gisteren las je in het nieuws (http://bit.ly/2sURPLn) dat Facebook in India maatregelen heeft genomen om het kopiëren van de profielfoto van gebruikers tegen te gaan. Onder andere een screenshot maken van een beschermde foto is daar niet langer mogelijk (voor Android-gebruikers). Een reële angst dat er fervent gebruik wordt gemaakt van het kopiëren van iemands profielfoto bestaat volgens Facebook vooral in India. Of en wanneer de functie ook in andere landen beschikbaar is, is nog onbekend.

Hoe kan Facebook je foto dan beschermen? Als gebruiker krijg je een melding van Facebook dat je een beschermde profielfoto kunt uploaden vergezeld van een door Facebook opgestelde how-to. Het delen, downloaden, screenshots maken in het geval van Android-gebruikers, of versturen van de foto via andere media wordt onmogelijk gemaakt. Jouw beschermde foto krijgt vervolgens een nieuw uiterlijk waaraan de bescherming die jouw foto geniet, is te herkennen.

Kopieer je toch stiekem een foto en word je gesnapt? Dan verwijdert Facebook je account.

Fotografie valt echter ook onder de auteurswet. Deze wet bepaalt wie het recht heeft om bepaalde werken te verveelvoudigen of te publiceren. Op je kekke vakantiefoto zal veelal een auteursrecht rusten. Maak je een selfie? Dan zal er ook het portretrecht van toepassing zijn. Heb je een account op Facebook dan ben je akkoord gegaan met de gebruikersvoorwaarden en heb je al jouw foto’s (bestaand en toekomstig) in licentie gegeven aan Facebook. En Facebook mag deze licentie ook weer aan anderen doorgeven. Foto’s blijven dus altijd van jou maar Facebook mag er mee doen wat ‘ie wil.

Ik ben dan ook erg benieuwd hoe deze nieuwe geïntroduceerde functie van Facebook zich verder gaat ontwikkelen.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met Esmée Piening. 

Ook interessant