Rechtsbijstandverzekering – voordelen en nadelen

Veel particulieren en ondernemers vinden het lastig om te beslissen of ze wel of niet een rechtsbijstandverzekering moeten af moeten sluiten. Wat zijn de voor- en nadelen?

Advocaat & curator
dinsdag 13 juni 2017

Spring snel naar:


Wat is een rechtsbijstandverzekering?

Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd van juridische bijstand bij een geschil. Onder de dekking valt juridische hulp door juristen van de verzekeraar en dekking van de kosten van een procedure.

De meeste rechtsbijstandverzekeringen kennen verschillende modules (bijvoorbeeld werk & inkomen, huisvesting, etc.) waar je uit kunt kiezen.

Is een verzekering voor rechtsbijstand verstandig?

Dat hangt af van de risico’s die je loopt (in je privéleven of zakelijk). Hoe groter de kans op juridische conflicten (wat bijvoorbeeld in de ene branche simpelweg meer voorkomt dan in de andere branche), hoe eerder het verstandig is een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Er zit veel verschil in de aangeboden verzekeringen, dus zorg ervoor dat je goed vergelijkt.

Tips bij het zoeken

Let onder meer op wat er precies onder de dekking valt, wat de beperkingen zijn als je je eigen advocaat inschakelt (zie hieronder), welke eigen risico’s er gelden, wat de wachttermijn is en wat het kostenmaximum is.

Uiteindelijk is het een kostenafweging: heb je de premie ervoor over om met name de procedurekosten af te dekken, of heb je zo weinig risico op procedures dat je het bedrag aan premies beter kunt reserveren?

Nadelen van een rechtsbijstandverzekering

Een nadeel aan een rechtsbijstandsverzekering is dat het juridisch advies gegeven door een verzekeraar niet altijd goed is. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat advocatenkantoren vaak meer specialistische kennis in huis hebben. Daarnaast is iedere minuut die de verzekeraar aan je zaak besteedt, een extra kostenpost voor de verzekeraar. Dat komt het advies niet altijd ten goede. Wanneer je goed juridisch advies nodig hebt, is het vaak verstandiger een advocaat te raadplegen.

Voordelen van een rechtsbijstandverzekering

Als je te maken hebt met een ernstig conflict, dan is alleen advies inwinnen vaak niet voldoende. In zo’n geval zal je mogelijk moeten procederen bij een rechter. De kosten van een advocaat in de procedure dient de verzekeraar doorgaans te betalen. Dit is een groot voordeel van een rechtsbijstandverzekering: je kunt je eigen advocaat houden en de kosten zijn gedekt.

Hulp nodig?

Wij hebben veel ervaring in het behandelen van zaken waarbij de klant is verzekerd. Heb je dus juridisch advies nodig en ben je benieuwd wat wij voor je kunnen doen? Neem dan gerust contact op.

Ook interessant