De voordelen van een STAK

Wanneer je voor je vennootschap de zeggenschap en winstrechten uit elkaar wilt halen, zijn er verschillende mogelijkheden. In deze blog leg ik uit waarom een STAK daarvoor (nog steeds) een hele goede oplossing kan zijn.

Advocaat
maandag 2 maart 2020
De voordelen van een Stichting Administratiekantoor van Aandelen (STAK)

Wat is een STAK?

Een Stichting Administratiekantoor van Aandelen (STAK) is een stichting die de aandelen in een besloten vennootschap (B.V.) houdt en aan de oorspronkelijke aandeelhouders certificaten van aandelen afgeeft. Het bestuur van de STAK oefent de stemrechten op de aandelen uit. Certificaathouders ontvangen echter de winst op de aandelen (de dividenden). De stichting trekt dus de winstrechten en stemrechten op aandelen uit elkaar.

Met name in familieverhoudingen kan een STAK nuttig zijn om de winstrechten wel te kunnen verspreiden/verdelen, terwijl de zeggenschap over de onderneming van de B.V. bij een beperkt aantal personen blijft. Bijvoorbeeld wanneer de aandelen door vererving steeds verder verspreid raken onder de verschillende familieleden.

Het leek erop dat de functie van de STAK niet meer nodig zou zijn. Sinds de wet flexibilisering en vereenvoudiging B.V.-recht zijn aandelen in een B.V. met winstrecht maar zonder stemrecht namelijk mogelijk. Daarmee zou feitelijk hetzelfde resultaat als het gebruiken van een STAK bereikt zijn, namelijk: verdeling van winstrechten en zeggenschap. Een STAK blijft echter een prima oplossing wanneer het niet gewenst is dat iedereen deelneemt of aanwezig is bij een aandeelhoudersvergadering.

Wanneer is een Stichting Administratiekantoor van Aandelen handig?

Wanneer het gewenst is dat niet iedereen deelneemt of aanwezig is bij een aandeelhoudersvergadering

Het recht op aanwezigheid is een recht dat ook toekomt aan de aandeelhouders zonder stemrecht. Dit kun je niet zomaar afnemen. Dat is anders bij een STAK. Als deze stichting de certificaten van aandelen namelijk uitgeeft zonder medewerking van de B.V., dan hebben de certificaathouders geen recht om bij de aandeelhoudersvergaderingen te zijn. Er is dan sprake van zogenaamde onbewilligde certificaten.

Wanneer je zonder tussenkomst van een notaris certificaten van aandelen wil overdragen

Tot slot biedt een STAK de mogelijkheid om zonder tussenkomst van een notaris certificaten van aandelen over te dragen. Ook dat kan in veranderende (familie)verhoudingen een gunstig gevolg zijn.

Hulp nodig?

Wil je meer weten over de vraag hoe je de interne verhoudingen binnen jouw onderneming beter kunt regelen? Bel of mail mij dan eens. Ik denk graag met je mee.

Ook interessant