Wetswijzigingen Arbeidsrecht 2022

Met de ingang van het nieuwe jaar πŸŽ‡, vinden er vaak een aantal wetswijzigingen plaats. We vroegen Liset Sandberg om de belangrijkste wetswijzigingen binnen het arbeidsrecht op een rijtje te zetten voor jullie:

Advocaat
dinsdag 11 januari 2022
wetswijzigingen

Wetswijzigingen in het arbeidsrecht

❗ Per 1 januari 2022 kan een onbelaste thuiswerkkostenvergoeding van maximaal twee euro per dag worden toegekend.

❗ Per 1 januari 2022 geldt een verbod op rookruimtes in alle gebouwen waar wordt gewerkt. Het verbod geldt voor afsluitbare rookruimtes.

❗ Per 1 januari 2022 krijgen flexkrachten meer medezeggenschap. Zo mogen werknemers die pas 3 maanden in dienst zijn zich al verkiesbaar stellen voor de ondernemingsraad. Dit is nu 6 maanden. Uitzendkrachten verkrijgen na 18 maanden actief en passief kiesrecht, wat tot 1 januari 2022 respectievelijk 30 en 36 maanden is.  

❗ Vanaf 1 maart 2022 kunnen werkenden, niet-werkenden en zelfstandigen een STAP-budget van maximaal 1000 euro per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Deze subsidieregeling vervangt de fiscale aftrek van scholingskosten.

❗ Vanaf 2 augustus 2022 is het mogelijk om negen weken betaalt ouderschapsverlof op te nemen. Nu is het mogelijk om 26 weken ouderschapsverlof op te nemen, onbetaald. Ouders kunnen vanaf 2 augustus a.s. de eerste 9 weken van het UWV een uitkering krijgen ter hoogte van vijftig procent van hun dagloon, tot vijftig procent van het maximum dagloon. De eerste negen weken worden alleen betaald indien deze worden opgenomen in het eerste levensjaar van het kind.

Heb jij vragen over de bovenstaande wetswijzigingen of heb je hulp nodig bij het doorvoeren hiervan? Neem gerust contact op met Liset Sandberg.

Ook interessant