BESTUURSVERBOD VOOR MALAFIDE BESTUURDER

Als het aan minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) ligt, mag een malafide bestuurder straks maximaal vijf jaar geen rechtspersoon meer besturen. Dit plan is onlangs in een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer ingediend en maakt onderdeel uit van het wetgevingsprogramma ‘Herijking Faillissementswet’. Advocaat Sarah Zoer legt uit wat dit voorstel inhoudt en wat de gevolgen daarvan zijn.

Het wetgevingsprogramma ‘Herijking Faillissementswet’is gericht op een effectieve bestrijding van faillissementsfraude. Het civiele bestuursverbod kan, op verzoek van de curator of het openbaar ministerie, worden opgelegd door de rechter in het geval het laakbare gedrag van de bestuurder zich heeft voorgedaan binnen drie jaar voorafgaand aan het faillissement van de onderneming van de bestuurder. Het bestuursverbod moet verhinderen dat malafide bestuurders met een web van rechtspersonen hun frauduleuze activiteiten kunnen voortzetten door steeds nieuwe vennootschappen op te richten en die vervolgens failliet te laten gaan.

 

Voordat het bestuursverbod kan worden opgelegd, moet er sprake zijn van bestuurdersaansprakelijkheid in verband met faillissementsfraude of wanbestuur.  Ook kan het bestuursverbod worden opgelegd als de curator ernstig wordt tegengewerkt, als een bestuurder in drie jaar tijd bij drie of meer faillissementen betrokken is geweest of als er sprake is van benadeling van crediteuren in de periode voorafgaand aan het faillissement.

 

Een bestuurder aan wie een bestuursverbod is opgelegd, kan gedurende (maximaal) vijf jaar nadat de uitspraak van de rechter in kracht van gewijsde is gegaan, niet tot bestuurder of commissaris van een rechtspersoon worden benoemd. Ook mag de bestuurder bij geen enkele rechtspersoon aanblijven als bestuurder of commissaris.  Het is de bedoeling dat bestuursverboden worden ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel, zodat gemakkelijk kan worden nagegaan of iemand die een onderneming wil oprichten of als bestuurder van een onderneming wil worden ingeschreven, een bestuursverbod heeft. Het bestuursverbod gaat ook gelden voor feitelijke (mede)beleidsbepalers.

 

Wil je meer weten over het bestuursverbod? Bel of mail gerust met Sarah Zoer via 0592 345 188 ofzoer@rein.nl. Sarah is als advocaat bij REIN gespecialiseerd in het faillissementsrecht.

Ook interessant


Notice: Undefined offset: 0 in /srv/www/r/rein.nl/vhosts/www/htdocs/wp-content/themes/rein/partials/single/more-news.php on line 6

Notice: Trying to get property of non-object in /srv/www/r/rein.nl/vhosts/www/htdocs/wp-content/themes/rein/partials/single/more-news.php on line 6
KVK: 01140349 BTW-nummer: 801625439B01