19-07-2017

Huurleed. Over hoe veel huurdiscussies kunnen worden voorkomen.

Ik durf de stelling wel aan dat veel Staphorsters van nature niet echt fan zijn van huren. ‘Weggegooid geld’, hoor ik vaak als argument. Toch worden ook hier nog de nodige panden verhuurd.

 

Ik moet eerlijk zeggen dat ik me wel eens verbaas over met welk gemak mensen soms een woning te huur aanbieden. ‘Het is maar tijdelijk, hoor!’, zegt men dan wel eens. Ik kom in Staphorst maar al te vaak tegen dat mensen zich dan niet realiseren dat het wel eens heel lastig kan zijn om de huurder er tegen zijn zin uit te krijgen. Of verwachten dat het ‘wel los zal lopen’. De relatie met de huurder is immers goed, toch?! Wat kan er mis gaan?

 

Er wordt veel geprocedeerd tussen huurders en verhuurders. Kantonrechters (die over huurzaken gaan), zijn vaak niet zo happig op het op straat zetten van huurders. Laatst nog heb ik tot aan het gerechtshof in Leeuwarden moeten procederen om mensen die onrechtmatig in de woning van mijn klanten zaten, eruit te krijgen. De kantonrechter durfde het niet aan; het gerechtshof in hoger beroep wel. Maar dan heb je dus wel een flinke procedure achter de rug.

 

Los van de discussies over het beëindigen van het huurcontract, ontstaan er ook vaak discussies over gebreken aan de woning, wie welk onderhoud moet verrichten, etc.

 

De trouwe lezer van mijn column weet inmiddels dat ik veel meer plezier haal uit het voorkomen van dit soort problemen dan het te moeten oplossen via de rechter. Dat kan je bovendien een hoop advocaatkosten schelen.

 

De wet biedt steeds meer mogelijkheden om een passend huurcontract af te sluiten. Zo is het sinds vorig jaar mogelijk om vrijwel iedere zelfstandige woning tijdelijk (voor maximaal twee jaar) te verhuren. Ook kun je een woning die je wilt verkopen of wilt slopen op grond van Leegstandwet onder voorwaarden tijdelijk verhuren.

 

De regels bieden dus meer mogelijkheden, maar zijn wel ongenadig streng. Zo gelden in alle gevallen strikte voorwaarden voor het tijdig opzeggen. Ook is het belangrijk de afspraken duidelijk op papier te zetten. Ik zie nog vaak dat mensen een standaardovereenkomst van internet plukken, maar die verkeerd invullen of de verkeerde overeenkomst pakken. Een klant van mij had laatst een verkeerd standaardcontract ingevuld (‘overige bedrijfsruimte’ in plaats van ‘middenstandsbedrijfsruimte’) en zou (als ik hem niet had gewaarschuwd) binnenkort opeens vijf jaar aan het contract vast zitten, terwijl hij dacht het contract dan makkelijk te kunnen opzeggen.

 

Wees niet te naïef bij het aangaan van een huurovereenkomst, maar laat je van tevoren goed voorlichten.

Bovenstaande column is geschreven door Nico en verscheen op 18 juli 2017 in De Staphorster op pagina 3. Zie http://www.epaper.eu/Boom/p/4391. Bel of mail gerust met Nico als je vragen of opmerkingen hebt.

Ook interessant

KVK: 01140349 BTW-nummer: 801625439B01