Jilles Knotter
Advocaat & curator
Elke ondernemer heeft te maken met het ondernemingsrecht. Het ondernemingsrecht komt bijvoorbeeld om de hoek kijken wanneer je een rechtspersoon wil oprichten (zoals een B.V. of een stichting) of een ander bedrijf wil overnemen. Een ervaren ondernemingsrecht advocaat kan je op zulke momenten goed adviseren.
Als je zoekt naar een ondernemingsrecht advocaat, dan ben je bij REIN aan het goede adres. Ons team voorziet je graag van advies over alle aspecten die naar voren komen bij het oprichten en drijven van een onderneming. We zijn nieuwsgierig naar je verhaal en zoeken graag een oplossing die juridisch en financieel gezien het beste voor je uitpakt.
De ondernemingsvorm (ook wel rechtsvorm) die je kiest, heeft invloed op de aansprakelijkheid, administratieve verplichtingen en bovendien de fiscale behandeling van je bedrijf. Er zijn erg veel verschillende ondernemingsvormen. Denk bijvoorbeeld aan de maatschap, de stichting, de vereniging, de naamloze vennootschap, de coöperatie en tot slot commanditaire vennootschap. Toch kiezen de meeste ondernemers in Nederland voor de besloten vennootschap (B.V.), eenmanszaak of de Vennootschap onder Firma (v.o.f.).
De keuze voor een rechtsvorm kan moeilijk zijn. Bij die keuze spelen de verwachte groei en risico’s van je onderneming een grote rol. Ons team kan je helpen met een afweging. We luisteren naar je en zoeken samen de beste ondernemingsvorm voor jou.
Soms vraagt een situatie om de uitkoop van een aandeelhouder of vennoot. Wij bieden advies en begeleiding in dit proces.
Het ontslaan van een bestuurder kan ingewikkeld zijn omdat een bestuurder vaak op meerdere manieren is verbonden aan de vennootschap. Enerzijds heeft hij de positie van statutair bestuurder, anderzijds staat hij in een arbeidsrechtelijke relatie tot de vennootschap. Dit kan het ontslag van een bestuurder lastig maken. Met onze kennis van zowel het ondernemingsrecht als het arbeidsrecht, helpen we je graag verder.
Er komt veel kijken bij de koop of verkoop van een bedrijf. Allereerst is het de vraag hoe de overname er precies uit gaat zien. Zo kan je kiezen voor een fusie, een joint venture of een bedrijfsovername.
In de onderhandelingsfase probeer je zo gunstig mogelijke voorwaarden voor jou als (ver)koper te krijgen. Het is voor de koper van een bedrijf belangrijk om te weten wat hij nou precies koopt. Wat is allereerst de financiële positie van de onderneming? Worden er daarnaast nog oude claims verwacht? En tot slot: wat zijn de vooruitzichten? Al deze factoren worden meegenomen bij het vaststellen van de voorwaarden waaronder de onderneming wordt overgenomen. Het is een goed idee om tijdens een overname advies in te winnen van een advocaat.
Het is van groot belang om de structuur van jouw onderneming op een goede manier neer te zetten. Een onderneming met een goede structuur groeit met je mee en is bestand tegen risico’s. Ook kunnen bepaalde structuren fiscale voordelen opleveren.
Er zijn verschillende manieren waarop je een structuur in je voordeel kan laten werken. Het splitsen van een onderneming in verschillende B.V. ’s zorgt er bijvoorbeeld voor dat een verliesmakende onderneming geen negatief effect heeft op de overige ondernemingen. Een ander voorbeeld is het onderbrengen van patenten, machines en onroerend goed in aparte B.V. ‘s. Als er onverhoopt een faillissement komt, dan maakt deze constructie een doorstart makkelijker.
REIN kan je zowel juridisch als fiscaal adviseren over de beste structuur voor jouw onderneming.
Neem voor informatie en advies contact op met één van onze specialisten. Je kunt ook een afspraak maken en langskomen in Groningen, Assen of Emmen.
Advocaat & curator