VORMGEVING VS. TECHNISCHE NOODZAAK

Over bescherming van de vormgeving van producten

Kan een gebruiksvoorwerp waarvan de vormgeving vooral is ingegeven door technische noodzaak auteursrechtelijk beschermt worden? Deze vraag lag principieel voor bij de Hoge Raad in het arrest van 22 februari 2013 in de zaak Stokke.

De zaak draait om de bekende Tripp-Trapp (kinder)stoelen. Deze kinderstoelen zijn op een aparte manier vormgegeven, waarbij de discussie speelt of deze vormgeving nou zozeer zuiver door techniek is bepaald (de schuine “L”-vorm) of toch meer een intellectuele nieuwe schepping betreft die voldoet aan de vereisten voor een auteursrechtelijke bescherming, te weten dat de stoel een eigen oorspronkelijk karakter heeft en een persoonlijke stempel van de maker draagt.

Auteursrechtelijke bescherming is uitgesloten voor die elementen waar het eigen oorspronkelijke karakter enkel dat element betreft dat noodzakelijk is voor het verkrijgen van een technisch effect. Anders gezegd, elementen van het werk die louter een technisch effect dienen of te zeer het resultaat zijn van door technische uitgangspunten beperkte keuze zijn van bescherming uitgesloten.Opgemerkt zij dat de uitsluiting van de auteursrechtelijke bescherming niet zover gaat dat alle elementen met een technische functie worden uitgesloten, dan zou immers de industriële vormgeving ten onrechte buiten bereik van auteursrecht worden geplaatst.

Er blijven dus ontwerpmarges en keuzemogelijkheden over die wellicht als creatieve keuzes een auteursrechtelijke bescherming kunnen opleveren.

Om te beoordelen of er sprake is van een auteursrechtelijke inbreuk wordt gekeken naar de totaalindruk van de te vergelijken werken. Bij deze totaalindruk worden de onbeschermde (stijl)elementen die niet zijn beschermd op grond van hun technische karakter wel meegenomen voor de beoordeling of de totaalindruk wellicht leidt tot een inbreuk of een bewerking of een overeenstemming met een nagebootst werk. Een uitgebreide uitspraak van de Hoge Raad waarin meer over het onderwerp te vinden is betreft de recente Hoge Raad uitspraak van 20 februari 2013 gepubliceerd onder het nummer IETT 20130222, HR, Stokke v H3 Products.

Ook interessant


Notice: Undefined offset: 0 in /srv/www/r/rein.nl/vhosts/www/htdocs/wp-content/themes/rein/partials/single/more-news.php on line 6

Notice: Trying to get property of non-object in /srv/www/r/rein.nl/vhosts/www/htdocs/wp-content/themes/rein/partials/single/more-news.php on line 6
KVK: 01140349 BTW-nummer: 801625439B01