03-11-2018

Website maakt buitenlandse rechter bevoegd

Steeds meer ondernemers in de detailhandel exploiteren zowel een fysieke winkel als een webwinkel. Wanneer de ondernemer zich met die webwinkel ook op andere landen dan Nederland richt, moet hij rekening er mee houden dat buitenlandse consumenten eventuele klachten voor kunnen leggen aan hun ‘eigen’ rechter.

Een Europese Verordening bepaalt dat de rechter van de staat waar de consument woont bevoegd is om te oordelen over geschillen, wanneer de betreffende ondernemer commerciële activiteiten verricht in het land waar de consument woont. Commerciële activiteiten wordt hier heel breed gezien, een website in het Duits kan al worden aangemerkt als het verrichten commerciële activiteiten in Duitsland.

Kortom, heb je als ondernemer een website, waarbij je je ook richt op bijvoorbeeld Duitsland, dan kan de Duitse klant naar de Duitse rechter stappen, wanneer hij klachten heeft.

Maar het gaat nog verder! Wanneer een ondernemer in Nederland een winkel exploiteert en gelijktijdig ook een website heeft die zich richt op onder andere de Duitse markt, kan een Duitse consument die in Nederland in de winkel een product heeft gekocht, ook naar de Duitse rechter stappen in geval van klachten!

Het is verstandig daar rekening mee te houden. Wil je meer weten over dit onderwerp? Bel of mail dan met Auke Doornbosch via doornbosch@rein.nl of 0592 345 188.

Ook interessant

KVK: 01140349 BTW-nummer: 801625439B01