26-06-2017

Lange betalingstermijn niet meer toegestaan

Veel kleine ondernemingen hebben last van lange betalingstermijnen die eenzijdig door grotere bedrijven aan hen worden opgelegd. Nieuwe wetgeving probeert daar verandering in te brengen. Advocaat Nico Bouwman legt uit.

 

Ondernemers worden door de wetgever heel vrij gelaten in het maken van onderlinge afspraken. Eén van de uitzonderingen die gaat gelden, is de afspraak over de betalingstermijn. Betalingstermijnen van langer dan 60 dagen zijn straks ongeldig (nietig) in contracten met kleine en middelgrote bedrijven. Wanneer een betalingstermijn van meer dan 60 dagen wordt afgesproken, vervalt deze afspraak op grond van de wet automatisch en geldt een betalingstermijn van 30 dagen na ontvangst van de factuur. Wordt de factuur niet op tijd betaald, dan kan de crediteur wettelijke rente vorderen. De wettelijke rente voor handelstransacties bedraagt sinds 1 januari 2017 8%. Dat is de moeite waard!

 

Probleem in de praktijk is natuurlijk dat de kleine ondernemer vaak in een afhankelijkheidsrelatie zit en de goede band niet wil verstoren. In zo’n geval kan een ondernemer overwegen om te wachten met het vorderen van wettelijke rente tot vijf jaar na verzending van de factuur. Daarna is de vordering tot betaling van wettelijke rente verjaard.

 

De nieuwe regels gaan in op 1 juli 2017 in. Voor bestaande overeenkomsten geldt er een overgangstermijn van een jaar.

 

Heb je nog vragen over deze nieuwe regels of ben je benieuwd hoe je jouw debiteurenbeheer goed op orde kunt krijgen? Bel of mail naar Nico (bouwman@rein.nl of 06 340 93 944).

Ook interessant